Zdravje > Prehrana
977 ogledov

So lupine biocitrusov užitne?

Veliko dražji od ostalih...

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) smo zasledili zanimivo vprašanje na temo bio živil, ekološko pridelanih izdelkov, ki so po številnih raziskavah boljši od konvencionalno pridelanih živil. V tem primeru je potrošnika zanimalo, ali so lupine citrusov, ki so naprodaj kot bio, užitne, ali velja upoštevati splošno navodilo v trgovini, da lupine citrusov niso užitne: "Menim, da kupci od biocitrusov, ki so znatno dražji od navadnih, pričakujejo, da jim zaradi naravne pridelave tudi njihove lupine ne bi smele škoditi. Ali to drži?," se glasi vprašanje.

Lupina užitna, vendar...

"Ekološko pridelanih citrusov in tudi drugega sadja med skladiščenjem ne smejo konzervirati/obdelovati s fungicidi, zato je lupina užitna. Paziti pa je treba, da niso v stiku s konvencionalnimi citrusi, ker se lahko na ta način kontaminirajo s kemikalijami," pojasnjuje  Marjana Peterman, ZPS, ki ob tem opozarja,  treba tako kot vsako sadje tudi ekološke citruse pred uporabo dobro oprati, najbolje s toplo vodo.

citrusi Slovenska inovacija Zdravje Iz citrusov bodo izdelovali plastenke

Zakaj so ta živila bolj zdrava?

"Možno je, da so ekološka živila pod vplivom pesticidov, vendar je povprečna okužba ekoloških živil 200-krat manjša kot pri konvencionalnih živilih," dodajajo na Inštututu za nutricionistiko. Če so ta živila manj okužena, pa po vsebnosti vitaminov in med ekološkimi in konvencionalnimi živili ni večje razlik, opozarjajo. "Sicer po zakonodaji ekološka živila ne smejo vsebovati gensko spremenjenih organizmov, umetnih arom in barvil in so zato s tega vidika bolj zdrava," 

Prednosti uživanja ekoloških živil

Ekološki kmetje skrbijo za večjo pestrost rastlinskih in živalskih vrst. Ekološko kmetijstvo si prizadeva pridelovati tudi visokokakovostna živila, ki odražajo raznolike kulinarične želje sodobnega porabnika. Poleg tega ohranja naravne vire, kot so tla in voda in nas spodbuja k odgovornemu ravnanju z elektriko in drugimi viri.

Strogo preverjanje

 Proizvodnja in prodaja ekoloških živil z oznakami in znaki na trgu EU sledi strogemu postopku certifikacije, ki je obvezen za vse. Pri ekoloških pridelovalcih in predelovalcih potekajo kontrolni pregledi enkrat letno in če nosilci dejavnosti ne izpolnjujejo vseh zahtev, se jim certifikat odvzame.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.