Zdravje > Prehrana
157 ogledov

To je pet živil za boljše razpoloženje

jagodičevje Shutterstock
Ugotovili, da vsebujejo valprojsko kislino.

Na spletni strani Inštituta za nutricionistiko (Nutris) izpostavljajo pet živil. Da delujejo, ugotavlja raziskava, kjer so več kot 1700 aromatskih spojin iz živil primerjali z antidepresivi, ki se uporabljajo za zdravljenje depresije: "Do sedaj pridobljeni rezultati kažejo na podobnost nekaterih aromatskih spojin z valprojsko kislino, ki je tudi sestavina zdravil, ki vplivajo na razpoloženje," pojasnjujejo. 

Pet živil, ki so hkrati tudi naravni antidepresivi

- Ribe
- Rastlinska olja
- Kakav
- Jagodičevje (jagode, borovnice, maline)
- Zeleni čaj

Vsebujejo valprojsko kislino

Rezultati raziskave so pokazali, da so nekatere aromatske spojine živil strukturno podobne valprojski kislini. Valprojska kislina se sicer kot zdravilo prodaja pod različnimi blagovnimi znamkami. Na široko se uporablja se za ublažitev nihanja razpoloženja in kot zdravilo za epilepsijo. Koristne vplive beležijo še v blaženju migrenskih glavobolov, shizofrenije in še nekaterih drugih bolezni.

Zeleni čaj | Avtor: Profimedias Profimedias

Živila, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline (ribe, nekatera rastlinska olja – npr. konopljino, repično, laneno) ter kakav in jagodičevje vsebujejo molekule, ki kažejo pozitivne vplive na počutje. Pozitivno deluje tudi zeleni čaj.

 

Seveda omenjena živila ne morejo nadomestiti zdravil, ki jih je bolnim ljudem predpisal zdravnik, opozarjajo na inšitutu in dodajajo: "Ljudem, ki jim ni potrebno jemati teh zdravil, določena živila ter zdrav življenjski slog v splošnem pripomorejo k boljšemu razpoloženju."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.