Zdravje > Prehrana
6895 ogledov

To živilo vas varuje pred srčno in možgansko kapjo!

feferoni Profimedias
Zdaj so ugotovili, da redno uživanje čilija pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca in kapi.

Čili ima številne zdravilne lastnosti, poleg tega je bogat z vitamini in pomaga pri hujšanju. Zdaj so ugotovili, da redno uživanje čilija pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca in kapi.

Študijo so izvedli v Italiji, kjer je čili pogosta sestavina. V raziskavo je bilo zajetih 23.000 ljudi med katerimi so nekateri jedli čili, drugi pač ne. Zdravstveno stanje in prehranjevalne navade udeležencev so spremljali osem let in ugotovili, da je tveganje za smrt zaradi srčnega infarkta 40 odstotkov manjše med tistimi, ki jedo čili (pekoča paprika iz družine Capsicum) vsaj štirikrat na teden, kažejo rezultati, objavljeni v v reviji Ameriškega univerzitetnega kardiološkega združenja  "American College of Cardiology."

Po besedah glavne raziskovalke in epidemiologinje je čili pomagal ne glede na ostalo prehrano, ki so jo ti ljudje uživali. "Z drugimi besedami, nekdo lahko sledi zdravi mediteranski prehrani, nekdo drug se prehranjuje manj zdravo, a pri vseh ima čili paprika zaščitni učinek, " je za CNN pojasnila Marialaura Bonaccio z Mediteranskega nevrološkega inštituta ( Neuromed) v mestu Pozzilli. 

Že prejšnje raziskave kažejo, da ima čili zaščitni učinek na srce in ožilje, za kar je odgovoren kapsaicin, dobro poznana zdravilna snov, ki mu daj pekoč okus.

Slovenska študija: 

Za sestavino je že nekaj let znano, da je zdravilna, tujim študijam, ki so dokazale ugodne vplive čilija in njegove glavne sestavine, kapsaicina na številne biološke procese, se je lani pridružila tudi slovenska. Raziskovalci  Univerze na Primorskem so na primer ugotovili, da zmerno uživanje čilija lahko izboljša nivo sladkorja in holesterola v krvi. 

Primorski raziskovalici so v klinični študiji  preizkusili učinek treh čili omak z različno vsebnostjo kapsaicina na širok spekter biokemičnih markerjev v krvnem serumu tridesetih zdravih prostovoljcih. Z raziskavo, ki jo povzema portal prehrana. si, so se naši raziskovalci osredotočili na območje, kjer je dnevna uporaba čilija nizka, na Slovenijo torej. 

Zmerne količine

V vročih deželah, tudi na Tajskem, v Indiji in še kje, ga namreč pojedo veliko več in sicer zato, da jim ni vroče.  Naši raziskovalci so ugotovili, da ima zmerno uživanje 4,4 mg kapsaicina na dan ugodne vplive na zdravje, kot so znižana raven glukoze, LDL holesterola in C-reaktivnega proteina.

V nasprotju se je ob uživanju večjih količin kapsaicina (16,7 mg na dan), ta učinek izničil. Vrednosti biokemijskih markerjev so se vrnile na prvotni nivo en teden po prenehanju uživanja čili omak. "Zato raziskovalci priporočajo redno uživanje zmernih količin izdelkov s čilijem, ne morejo pa izključiti možnosti razvoja tolerance na izdelek", raziskavo povzema portal.

Čili in rak prostate

V študiji  bjavljeni v reviji Cancer Research pa so odkrili, da kapsaicin povsem brez stranskih učinkov uničuje rakave celice najpogostejšega moškega raka. Pozneje so še odkrili, kako kapsaicin deluje nanje. Študija indijskega inštituta za tehnologijo je pokazala, da se veže na membrano rakavih celic – zaščitno ovojnico, ki varuje rakave celice – in jo dobesedno raztrga, zaradi česar rakave celice odmrejo. Odkritja so obetavna zaradi razvoja novih zdravih. Študija, ki je prva uspela dokazati, da kapsaicin uničuje rakave celice prostate, je bila izvedena na miših, ki so bile genesko spremenjene tako, da so imele človeškega raka prostate. Kapsaicin je uspel uničiti 80 odstotkov njihovih rakavih celic brez stranskih učinkov.

A če bi skušali najti primerno dozo kapsaicina za človeka, bi morali na dan pojesti ogromno količino čilija. Prav zato strokovnjaki na podlagi svojih odkritij želijo razviti nova zdravila, ki bi bila uspešna pri zdravljenju raka prostate.


 

Komentarjev 5
  • vamide 06:28 24.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • tiobrigom 03:58 24.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • lirlantren 01:27 24.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks