Zdravje
40435 ogledov

Priznani zdravniki pozivajo državljane: Ne nasedajte!

Operacija
Javna naročila v zdravstvu: pri 82 odstotkih en sam ponudnik

"Državljani z zbranim denarjem za zdravljenje preplačujejo medicinske materiale, zdravila in aparature v stotinah milijonov, kljub temu pa smo letos priča dogodkom in ravnanjem oblasti, ki slovenski zdravstveni sistem vodijo ravno v nasprotno smer, kot ga potrebujejo bolniki," ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji opozarja skupina zdravnikov, združenih v pobudi zdravstvo.si.

V skupini opozarjajo, da je ukinitev novele zakona o javnem naročanju, ki naj bi preko uvedbe referenčnih cen znižala cene medicinskih pripomočkov. V  smer odgovorne ekonomije ne pelje niti interventni zakon, ki ga v državnem zboru obravnavajo te dni, opozarjajo pa tudi na popolno odsotnost kakršne koli reforme v zdravstvu. 

V skupini zdravstvo.si delujejo Matej Beltram, Gorazd Kalan, Matija Kališnik, Janez Koprivec, Marko Noč, Simon Podnar, Samo Vesel, Andrej Vranič in Krištof Zevnik. 

Za kar 82 odstotkov naročil en sam ponudnik

Zdravniki menijo, da so javna naročila v Sloveniji krinka za dogovorno ekonomijo državnega zdravstva. Podatki OECD kažejo, da je od vseh slovenskih javnih naročil za medicinske pripomočke objavljenih na evropskem portalu, kar 82 odstotkov takih s samo enim ponudnikom, opozarja skupina priznanih strokovnjakov.

Delež javnih naročil medicinskega materiala v EU s samo eno ponudbo | Avtor: zdravstvo.si zdravstvo.si

Medtem ko v več evropskih državah zdravstvena zavarovalnica neposredno plačuje zdravstvene storitve državljanom, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) plačuje storitve izbranim izvajalcem, kot so zdravstveni domovi, bolnišnice in redki koncesionarji.

"Državljani ne nasedajte"

"Monopoli, ki jih ustvarjajo državno izbrani izvajalci, zavirajo konkurenco med izvajalci zdravstvenih storitev. Ti monopoli ustvarjajo državno zdravstvo prepredeno s sistemsko korupcijo," opozarjajo. 

Državljane pozivajo, da zahtevajo od vladajoče politike reforme - vzpostavitev transparentnega in dostopnega javnega zdravstva. Hkrati opozarjamo državljane, da naj ne nasedajo nevladnim organizacijam, političnim strankam in posameznikom, ki pod krinko javnega zdravstva želijo ohraniti obstoječe državno zdravstvo. 

 

Komentarjev 22
  • anica00 09:41 12.december 2023.

    Kaj pa gospodar zdravja. To je tudi huda stvar , osmišljena za odvračanje ljudi od zdravstva. Ta agencija za gospodarja zdravja tudi mastno služi. Ljudem pa oddaljuje zdravstvo in ga dela nedostopnim. Druge države ga nimajo in ne poznajo. Zgleda, ...prikaži večda, da ekperimente vedno delajo nad majhnimi narodi. Nemčija to sploh ne pozna.

  • anica00 09:32 12.december 2023.

    In teh 82% so nesramno bogati.

  • leonardo 09:17 12.december 2023.

    Slovenska branža zdravnikov me spominja na čebelnjak. Matica / lahko jih je tudi več/ pridne čebelice (premalo) in večina - troti.