Zdravje
849 ogledov

Raziskava: Največji padec beležijo zdravniki

stavka zdravnikov Anže Petkovšek
Občuten padec zaupanja v spletne trgovine in opazna rast zaupanja v banke, padec zaupanja v zdravnike in rast zaupanja v zdravstvo. Med političnimi institucijami je najvišje predsednica republike. Gasilci prvič od leta 2012 niso več sami na vrhu najbolj zaupanja vrednih poklicev.

Najnovejša raziskava Ogledalo Slovenije, ki jo dvakrat letno pripravi agencija Valicon, je pokazala, da civilna zaščita tudi dobrih pol leta po poplavah ostaja najbolj zaupanja vredna institucija, na drugem mestu so mala podjetja in nato podjetja oziroma organizacije, v kateri anketirani delujejo. Sledijo vojska in policija, velika slovenska podjetja, ter šolstvo in zdravstvo. "Zaupanje v zdravstvo ni negativno prvič po marcu 2022," dodajajo pri Valiconu. 

Na dnu lestvice ostajajo objave na družbenih omrežjih, na predzadnjem mestu ostajajo stranke opozicije, podobno nizko stopnjo zaupanja imajo še Državni zbor, stranke vladne koalicije, ter mediji katerih rezultat je sicer enak kot v predhodni izvedeni meritvi.

Družba Valicon je v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si med 22. marcem in 1. aprilom izvedla raziskavo Ogledalo Slovenije. Rezultati ankete, ki je bila opravljena na vzorcu 1.016 anketirancev, so reprezentativni za slovensko spletno populacijo od 18 do 75 let, po spolu, starosti, izobrazbi in regiji. 
 

Glede na meritev marca lani so največ zaupanja izgubile spletne trgovine, kjer je zaupanje nižje za kar 23 točk in je sploh prvič negativno, odkar so vključene v meritev (marca 2021). Sledijo stranke vladne koalicije in objave na družbenih omrežjih ter sindikati in tuja velika podjetja. 

Na drugi strani najvišjo rast zaupanja tokrat beležijo banke, zdravstvo ter sodišča in javna uprava, sledita predsednica parlamenta, ter cerkev, ki beleži rast zaupanja že drugič zapored.

Povprečna stopnja zaupanja v institucije ostaja negativna.  Institucija, ki beleži najvišji delež odgovora "zelo zaupam" ostaja civilna zaščita (28.8%), institucija, ki beleži najvišji delež odgovora "sploh ne zaupam", je tokrat predsednik vlade (43.2%).

Zaupanje v poklice

gasilci Kras | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri zaupanju v poklice na prvem mestu ostajajo gasilci, ki so se tokrat izenačili z reševalci, sledijo medicinske sestre, ki so prehitele poštarje. Sledijo znanstveniki, mali podjetniki in vojaki.

Na dnu lestvice ostajajo "politiki na splošno", od spodaj navzgor sledijo vladni ministri, sindikalisti in duhovniki, ter državni uradniki in novinarji. 

Največji padec zaupanja beležijo zdravniki

Največji padec zaupanja med poklici tokrat beležijo zdravniki, značilen padec pa so doživeli tudi že omenjeni gasilci ter poštarji. Med ostalimi poklici so padci manjši oziroma jih večinoma ni. Pet poklicev beleži značilno rast zaupanja, najvišjo med njimi univerzitetni profesorji, glede na rast zaupanja sledijo državni uradniki, še trem poklicem je zaupanje zrastlo za pet točk, to so občinski uradniki, javni tožilci ter učitelji. Povprečna stopnja zaupanja v poklice je pozitivna, poklic, ki beleži najvišji delež odgovora "zelo zaupam", so še vedno gasilci. Poklic z najvišjim deležem odgovora "sploh ne zaupam" ostajajo politiki na splošno.

Nizko tudi Fides

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V tokratni meritvi, izvedeni zadnji teden marca, so izmerili tudi zaupanje v sindikat Fides. Kot so zapisali, zdravniški sindikat beleži nizko stopnjo zaupanja, pri čemer je delež odgovorov "sploh ne zaupam" (45%) višji od najvišjega deleža med standardno merjenimi institucijami (tega je v zadnji meritvi dosegel predsednik vlade). Stopnja zaupanja bi jih na lestvici standardno merjenih institucij uvrstila na predzadnje mesto, za vladne ministre.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 3
  • borut08 15:01 12.april 2024.

    Kako pa naj imam zaupanje v institucije,če politika in država zlorablja med drugim zdravstvo,da me utisajo,izsiljujejo,uničujejo itd ker sem kritičen do zlorab institucij ter korupcije v vrhu politike.Tako so mi po ukazu države v UKCL namerno z neustreznimi odmerki imunnosupresivov ...prikaži večv in zavlacevanjem in zdravljenjem transplantirane ledvice to uničili.Prav tako pa je država vzporedno zlorabila psihiatrijo,da prijazen država kot neveredostojnega govorca.Glej moj FB.Instagram Borut Zabret.!

  • bobubob 11:25 10.april 2024.

    Le zakaj strokovnjaki med seboj trpijo 'strokovnjake', ki ne znajo drugega kot otresati idiotizme in ustvarjati nezaupanje v tiste, ki so res strokovnjaki? Posledice socializma, ko se reveža (beri - lenuha) ni smelo dotakniti? Lažna cehovska solidarnost ali pa je ...prikaži večje v sistemu že toliko lenuhov, da ti enostavno preglasujejo zdravo pamet preostalih? Treba bo počistiti, ne le politiko, očitno tudi razne stroke. A to lahko naredijo le ozaveščeni od znotraj, od zunaj še nikoli ni uspelo.

  • jakec42 16:26 09.april 2024.

    Čudni podatki!