Zdravje
5574 ogledov

Slovenski zdravniki o virusu, ki napada otroke

Covid-19, koronavirus Profimedia
Infektologinja Mojca Matičič je spregovorila o bolezni neznanega izvora, ki so jo v Evropi potrdili pri otrocih.

V Sloveniji doslej še nismo potrdili hepatitisa neznanega izvora, so pa o pojavu več primerov po svetu slovenski pediatri in infektologi obveščeni, je v izjavi za medije pojasnila infektologinja Mojca Matičič. V Evropi so doslej potrdili več kot 80 primerov hepatitisa, devet pa tudi v Združenih državah Amerike.

Okužba je doslej večinoma prizadela otroke, mlajše od desetih let, simptomi pa so zlatenica, driska, bruhanje in bolečine v trebuhu. V večini primerov otroci niso imeli vročine, vendar so bili nekateri primeri v Združenem kraljestvu tako hudi, da so morali bolnike premestiti na specializirane otroške enote za bolezni prebavil. Šestim otrokom so morali presaditi jetra, so v torek sporočili iz Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Pri otrocih niso odkrili znanih virusov hepatitisa od A do E, zato britanski zdravstveni organi preučujejo povezavo z običajnimi virusi ali drugimi možnimi vzroki, kot so covid-19, okužbe ali okoljski dejavniki.

otrok operacija bolnišnica operacijska miza Zdravje Pri otrocih odkrili resno bolezen, izvora ne poznajo

Infektologinja Matičič je pojasnila, da kakršnakoli povezave med posameznimi otroci s primeri hepatitisa niso našli. Otroci tako denimo niso potovali na ista območja v enakem časovnem obdobju. Ob tem je poudarila, da nihče od otrok ni bil cepljen proti covidu-19.

Ker povzročitelj hepatitisa še ni znan, vsem svetuje upoštevanje splošnih priporočil za varovanje pred nalezljivimi boleznimi. Med njimi je naštela umivanje rok, higieno kašlja in vzdrževanje razdalje do oseb z okužbo dihal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar tupatam
    tupatam 19:44 20.april 2022.

    A bejžte, da ni krivo pecivo?

  • bobubob 18:21 20.april 2022.

    Vedno več bo takih 'nenavadnih izbruhov'. Stvar pa je zelo preprosta - kar so resni znanstveniki napovedovali že od samih začetkov te kovid svinjarije. Zaradi S-proteina (strupa), ki ga 'nosi' virus, oslabi imunski sistem, logična posledica pa je bolezen, pri ...prikaži večri vsakomur drugače, saj si nismo popolnoma enaki. Tisti, ki so se 'cepili' so bili deležni neprimerno večje količine S-proteina(strupa), saj je telo s 'cepivom' prejelo ukaz za trajno izdelavo strupa. Posledice so tu. In - ni še konec..

  • Avatar Leon
    Leon 17:40 20.april 2022.

    In kam so odšli vsi Janševi "strokovnjaki" ,ki so nas 2 leti prepričevali o svojem poslanstvu ? Na Mauritius ?

Sorodne novice