Zdravje
46083 ogledov

V petek nas čaka eden najbolj rizičnih dni v letu

Ljubljana Anže Petkovšek
Ti ljudje so še posebej ogroženi.

Utrujenost, glavobol in visok krvni tlak so le nekateri simptomi, ki so se v zadnjih dneh pojavili pri določenem delu prebivalstva, poroča srbski portal Telegraf. Razlog so vremenska nihanja, ko temperature iz zelo nizkih nenadoma poskočijo. Podobno vremensko dogajanje pričakujemo tudi v Sloveniji, ko bodo proti koncu tedna pri nas za ta čas neobičajno visoke temperature. Vremensko napoved za prihodnje obdobje preverite na tej povezavi.

Po napovedih meteorologov se bo živo srebro povzpelo čez 15 stopinj Celzija, kar predstavlja šok za naše telo.

"Če je več dni temperatura okrog 3, 4 stopinje Celzija, potem pa pride do skoka na 20 stopinj Celzija, se lahko na ta dan pri občutljivih pojavijo določene težave, kot so glavoboli, hipertenzija, utrujenost ... Najbolj pomembno je redno jemanje predpisane terapije," je za Telegraf dejal dr. Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiovaskularne bolezni Univerzitetne bolnišnice Niš. Kot je dodal zdravnik, so kronični bolniki občutljivi in se lahko nepredvideno odzovejo na vsako spremembo.

"Pojavijo se lahko kakšni nespecifični simptomi, morda zbadanje, občutek nelagodja, pospešen srčni utrip. Naj bodo previdni in se ob stopnjevanju težav posvetujejo z zdravnikom," svetuje Kostić.

Dr. Ljiljana Velkov pa je za Telegraf dodala, da lahko vremenska nihanja motijo ​​tudi zdrave ljudi, kar zadeva konkretne spremembe, pa opozarja, da se je treba prilagajati času. "Lahko se zgodi, da se kdaj pokažejo težave, po drugi strani pa moramo vedeti, da je vsak organizem zgodba zase. Moj nasvet je, da pijte več tekočine, počivajte, dovolj spite, upočasnite fizične aktivnosti. Kot rečeno, poleg tega bi bilo dobro poslušati svoje telo. Nekomu bo temperaturni skok všeč, pravil ni, vsekakor pa je treba biti previden," pravi dr. Velkov.

Težave bodo najverjetneje izzvenele, ko pride do izboljšanja, torej do stabilizacije vremena.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • sam1 09:00 28.november 2023.

    A so že alarmirane vse pristojne institucije ???????

  • Ender3 23:07 27.november 2023.

    Samo, da ne bo Janez s strehe padel..Kdor na višini dela lahko nisko pade..