Zdravje > Življenjski stil
3415 ogledov

Herpes: Zato se pri nekaterih pojavlja, pri drugih pa ne

Herpes Profimedia
Je zelo nalezljiv in se prenaša z osebe na osebo preko tesnega stika s telesnimi tekočinami. Najbolj kužne so sicer osebe v prvih dneh bolezni, nato pa vedno manj, pojasni družinska zdravnica. Ga je mogoče pozdraviti v enem dnevu?

Herpes na ustnicah (oz. labialni herpes) je nadloga, ki se na oboleli ustnici kaže kot skupek večjih in manjših mehurčkov, napolnjenih s tekočino. "Je zelo nalezljiv in se prenaša z osebe na osebo preko tesnega stika s telesnimi tekočinami. Najbolj kužne so sicer osebe v prvih dneh bolezni, nato pa vedno manj. Do prenosa lahko pride tudi če oseba nima vidnih kožnih sprememb. Ni pa nujno, da pride do prenosa in nastanka bolezni, tudi če je oseba v stiku z nekom, ki ima herpes," pojasnjuje družinska zdravnica iz ZD Ljubljana Špela Tevžič.

herpes | Avtor: Profimedias Profimedias
Večina pacientov ob ponovitvi labialnega hepresa približno 24 ur pred pojavom mehurčkov razvije prodromalne znake, ki so lahko bolečina, pekoč občutek, mravljinčenje ali srbež. "Žal ne obstaja metoda, s katero bi bilo mogoče herpes odpraviti v enem dnevu. Osebam s ponavljajočim se herpesom svetujemo, da se obrnejo na zdravnika čimprej v procesu bolezni, najbolje že v obdobju prodromalnih znakov. Čim hitreje ko začnemo s terapijo, bolj uspešno bo zdravljenje, bolezen bo potekala krajši čas, tudi tveganje za prenos na druge osebe bo manjše," je za portal MedOverNet pojasnila specialistka družinske medicine.

Dodaja, da lahko zmanjšamo tveganje za ponovitev tako, da skrbimo za dober imunski sistem: z rednim gibanjem, uravnoteženo prehrano, dovolj spanca, z nadziranjem stresa ter prepoznavanjem in izogibanjem sprožilcem, denimo pri nekaterih je sprožilec lahko tudi sončna svetloba, takim osebam zdravniki svetujejo uporabo balzama za ustnice z zaščitnim faktorjem.

Zakaj se pri nekaterih pojavlja pri drugih pa ne?

Razlogov, zakaj se nekaterim pojavlja labialni herpes, drugim pa ne, je več, še pove sogovornica. "Najpogostejši povzročitelj herpesa je virus herpes simplex tip 1, s katerim naj bi bilo okužene približno 67 odstotkov populacije. Kljub visoki prevalenci, pa se ponavljajoča oblika herpesa pojavlja pri približno 30 odstotkih populacije. To, da se bo labialni herpes pojavil in kasneje ponavljal, je odvisno od sposobnosti imunskega sistema, da spravi virus ‘pod kontrolo’."

Zanimivo je, da se virus herpes simplex tip 1 po začetni okužbi preko senzoričnih živcih prenese do teles živčnih celic, kjer vztraja vse življenje. V primeru povečanega stresa, oslabljenega imunskega sistema, ob menstruaciji, poškodbah, povišani telesni temperaturi ali izpostavljenosti sončni svetlobi, se lahko ponovno reaktivira in povzroči težave.

Kreme praviloma manj učinkovite, poskusimo lahko …

Špela Tevžič v primeru pojava herpesa svetuje simptomatsko zdravljenje: primerno hidracijo ter uživanje hladnejše/mehke nezačinjene hrane, saj lahko kisla ali slana hrana poslabša bolečino in težave. "Svetujemo tudi protibolečinska zdravila (npr. paracetamol ali ibuprofen) ter izogibanje morebitnim drugim sprožilcem. Zelo pomembna je tudi skrb za higieno (umivanje rok) in izogibanje tesnim stikom, da preprečimo prenos na druge osebe."

Lokalno zdravljenje s kremami, ki vsebujejo cinkov oksid, ali pa protivirusna zdravila, so se izkazala za manj uspešno. Kreme s protivirusnimi zdravili namreč pospešijo celjenje le za približno 10 odstotkov.

Kdaj k zdravniku?

Sogovornica pravi, da osebam, ki imajo hudo obliko okužbe (denimo obsežno okužbo, ki jo spremljajo bolečine), ponavljajoče izbruhe ali oslabljen imunski sistem, denimo ob kemoterapiji ali zaradi določenih kroničnih bolezni, zdravnik uvede sistemsko zdravljenje, ki pa ga je smiselno pričeti čim prej v poteku bolezni, najbolj v prvih 48 urah; te osebe naj se ob pojavu herpesa čim prej posvetujejo z zdravnikom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 14:14 17.januar 2024.

    Sekundarni vzrok je pa AIDS. Onesposobljen ('strokovno' - kompromitiran) imunski sistem. Kot posledica nedavnega 'cepljenja'. Izkušnje iz neposredne bližine. Člankov pa kolikor hočeš. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8789478/

  • Kmodri_ 22:43 16.januar 2024.

    V bistvu gre za zahrbtno bolezen, ki lahko v zadnji fazi poškoduje vid! Za vse je cepivo, le ta herpes ga ni! Čudno!