Zdravje > Življenjski stil
4364 ogledov

Zaradi herpesa toži znano kozmetično verigo

Opozarjajo tudi strokovnjaki....

Ste se kdaj spraševali, zakaj se herpes nekaterim čas ponavlja, medtem se drugim pojavi zelo redko oziroma sploh ne. Vzrok tiči v oslabljenem imunskem sistemu in stresu. Med pogostimi faktorji za nastanek herpesa so stres, pomanjkanje spanca, prevelika izpostavljenost soncu, bolezen in hormonske spremembe.

Najpogostejši herpes na ustnici je okužba z virusom herpesa simpleks tipa 1 (HSV-1). Ko se človek enkrat okuži z virusom herpesa simpleksa, ostane okužen vse življenje.

Po podatkih Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je kar 3,7 milijarde ljudi (67 odstotkov celotnega svetovnega prebivalstva) mlajših od 50 let, okuženih s tipom herpes simpleks.

Virus herpesa simpleksa je rod virusov iz družine herpesvirusov, ki zajema virus herpesa simpleksa tip 1 (HHV-1) in virus herpesa simpleksa tip 2 (HHV-2). Najpogostejši je prvi, ki se pokaže na ustnicah - Labialni herpes.

Izbruh mehurjastih izpuščajev, napolnjenih s tekočino, je običajno najhujši po prvi okužbi, saj telo takrat še nima zgrajenih protiteles. Značilni izpuščaji se pojavijo najprej na mestu okužbe, potem pa se lahko širijo v okolico.

Tožba zaradi herpesa

Iz ZDA prihaja novica o tožbi kozmetične verige Sephora. Elena Davoyan iz Kalifornije namreč trdi, da se je okužila s herpesom po uporabi vzorca šminke v eni izmed njhovih trgovin s kozmetiko. Kot je dejala, pred tem nikoli ni imela herpesa. Trgovino toži za odškodnino v višini 25 tisoč evrov. Kot navaja v tožbi, je predajalke v trgovini niso opozorile pred nevarnostjo uporabe vzorcev šminke.

Herpes je razširjena nadlega. Magazin Kako se v 12 urah znebiti herpesa

Opozarjajo tudi strokovnjaki

Tudi strokovnjaki opozarjajo pred uporabo vzorcev ličil. Amreen Bashir, predavatelj  biomedicinskih znanosti na Univerzi Aston pojasnjuje, da patogene viruse, ki povzročajo herpes, lahko najdemo tudi na kozmetičnih izdelkih: "Kozmetični izdelki sicer vsebujejo konzervanse, ki pomagajo upočasniti rast mikrobov, vendar se ljudje kljub temu okužijo, zaradi dotikanaja izdelkov z umazanimi prsti oziroma, če so proizvodi predogo odprti in slabo shranjeni," dodaja. 

Strokovnjaki opozarjajo tudi na ličila, ki jih uporabljamo doma. Različne ščetke in gobice, pogosto navlažene, so vir bakterij in okužb. 

Izognite se šminkanju

Ko se herpes pojavi, dobro premislite, kdaj pred tem ste uporabili ličila. Čeprav zunaj organizma virusi preživijo samo štiri ure, je prav vedno verjetno, da za nekaj časa preživi tudi na šminki ali balzamu za ustnice, opozarjajo strokovnjaki

Nasploh je dobro, da se med herpesom izognete šminkanju,  saj boste le podaljšali zdravljenje. Če brez balzama ali šminke ne morete, ga nanesite s konico prsta in pri tem pazite, da se ne dotaknete drugih predelov kože. Sicer velja pravilo zobne ščetke: tudi ličil nikoli ne delimo z drugimi.

Kar se pudra tiče, je v primeru herpesa zelo pomembno pravilno nanašanje. Če pri tem uporabljate gobico, jo je treba oprati z milom in toplo vodo ter počakati, da se temeljito posuši. Ko imate herpes, je nabolje, da gobice ali ščetke ne uporabljate, v bližini ustnic in brade puder nanesite in potapkajte s prsti.

Najboljši je puder v kamnu , ki ga pred nanosom pokapljajte z alkoholom. Ob tem vas naj ne skrbi, da bo alkohol vplival na teksturo praška, saj že po nekaj minutah izhlapel. Ker je prašek suh in v kamnu, virus najverjetneje ne bo preživel, četudi pride v stik z njim.

Herpes, ki boli Zdravje Ta herpes lahko sproži možgansko kap ali srčni infarkt
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.