Zdravje > Življenjski stil
3110 ogledov

Sončenje: Rdeča koža kljub visokemu faktorju? Ugledni britanski znanstveniki ugotovili vzrok

sončenje, sonce Shutterstock
Zaščitni faktor se določa na podlagi predpostavke, da se na centimeter kože nanese 2 mg kreme.

Pripravki za zaščito pred soncem oziroma pred UVA in UVB žarki so za polovico manj učinkoviti od pričakovanj, kar pa ni odvisno od vrste kreme za sončenje, temveč od načina nanašanja na kožo, so ugotavili raziskovalci Kraljevske akademije v Londonu. 

sončenje ZPS Zdravje Kreme za sončenje: Zmagovalca testa med najcenejšimi na trgu

BBC, ki raziskavo povzema, navaja, da bi bi teoretično lahko učinkovala že krema s faktorjem 15, vendar le ob pravilnem nanosu na telo. Kot je znano, nam strokovnjaki za zaščito pred UVA in UVB žarki priporočajo pripravek s sončnim zaščitnim faktorjem vrednosti 30 ali več.

2 mg na cenimeter kože

Po mnenju znanstvenikov je treba pripravke nanesti v dovolj veliki količini, česar pa mnogi ne upoštevajo. Zaščitni faktor se določa na podlagi predpostavke, da se na centimeter kože nanese 2 mg kreme. To pomeni, da morate za telo uporabiti kar šest celih žličk (36 g) kreme, da zagotovite ustrezno zaščito vašega telesa. To pomeni več kot polovice čajne žličke za vsako roko, obraz, vrat in ušesa.

Vročina Nova opozorila Slovenija Pripravimo se, vsekala bo peklenska vročina

Potrebujemo več kot eno čajno žličko kreme še za vsako nogo, prsni koš, trebuh in hrbet, ob tem je treba upoštevati še zadnjo stran vratu in območje za ušesi, na kar pogosto pozabimo.

Omejimo izpostavljanje soncu med 10. in 16. uro Upoštevajmo pravilo sence: Kadar je naša  senca krajša od telesa, poiščmo senco. 

Britansko združenje dermatologov svetuje, da se namažemo že 15 in 30 minut pred odhodom na sonce. Kremo znova nanesimo vsaj na vsaki 2 uri izpostavljanja soncu, vselej pa po plavanju ali intenzivnem znojenju oziroma brisanju kože.

Nekateri pripravki so sicer vodoodporni, kar pomeni, da je koža v določeni meri zaščitena pred soncem in po kopanju. Dermatologi opozarjajo, da lahko 85 odostokov izdelka odstranimo s kože z brisačo.

Bodite pozorni na odboj sončnih žarkov od peska in vode. Odsev sončne svetlobe bistveno poveča sevanje; od snega do 85 odstotkov, peska 17 in vode za pet 5 odstotkov. Sonce nas lahko opeče, ko sedimo v senci ob obali, če se ne namažemo z zaščitno kremo ali oblečemo majice. Ker del ultravijoličnih žarkov prodira skozi vodo, se moramo zaščititi tudi pri plavanju. Uporabimo vodoodporno zaščitno kremo ali ustrezno oblačilo.

sončna očala Test Zdravje Sončna očala: Pri tem delu testa doživeli pravo razočaranje

Po prihodu s sonca kožo dobro ohladite s hladno vodo, z gobico ali z mrzlo brisačo. Na kožo nanesite vlažilno kremo na bazi aloa vere. Pijte dovolj tekočine, da preprečite dehidracijo in pustite, da koža počiva. 
 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.