Zdravje > Življenjski stil
17393 ogledov

Tako nočna izmena vpliva na vas

Novi prostori Urgence UKC Ljubljana. Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
Po 22-24 let spremljanja je 10.915 od 143.410 medicinskih sester poročalo o diagnozi te kronične bolezni.

Občasno nočno delo v kombinaciji z nezdravim življenjskim slogom pri ženskah znatno poveča tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, je pokazala nova študija v prestižni znanstveni reviji British Medical Journal.

Raziskovalci so združili podatke dveh dolgoročnih zdravstvenih študij o medicinskih sestrah v ZDA. 143.410 sester, ki na začetku niso imele diabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolezni ali raka, je v rednih intervalih izpolnjevalo vprašalnike o življenskem slogu in zdravstvenem počutju.

Delavci ponoči Opozorila Zdravje Zato izmensko delo ogroža naše srce

Načet biološki ritem

Zdravstvena nega že zelo dolgo velja za enega najbolj stresnih poklicev na svetu, poleg tega je delo izmensko, kar pomeni mešanico jutranjih, popoldanskih in nočnih izmen, kar močno načne biološki ritem.

zdravstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V omenjeni  študiji je izmensko delo vsebovalo nočne izmene vsaj trikrat na mesec, nezdrav življenjski slog pa so znanstveniki opredeli s štirimi dejavniki: prekomerna teža ali debelost (indeks telesne mase 25 ali več), kajenje,- tudi občasno in manj kot 30 minut zmerne telesne vadbe na dan. Slabo prehranjevanje je pomenilo malo sadja, zelenjave in oreščkov, ter več predelanega mesa, sladkorja in soli.

Po 22-24. letih spremljanja je 10.915 od 143.410 medicinskih sester poročalo o diagnozi sladkorne bolezni tipa 2.  Raziskava ugotavlja, da se za vsakih pet let izmenskega dela, ki vključuje nočne, tveganje za diabetes tipa 2 pri medicinskih sestrah poveča za 31 odstotkov. Sicer se z nezdravim življenjskim  slogom to tveganje poveča od 2 do 3-krat. "Večino primerov sladkorne bolezni tipa 2 bi bilo mogoče preprečiti s spoštovanjem zdravega načina življenja, še posebno korist pa bi imele delavke, ki delajo tudi ponoči," zaključujejo raziskovalci.

Poudarjajo, da gre za opazovalno študijo, zato ni mogoče sklepati o vzrokih in posledicah; vse medicinske sestre so bile ženske in belopolte, zato ugotovitve morda ne veljajo za moške in druge rasne ali etnične skupine.

Povečano tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 je posledica motenj spanja. Človeško telo deluje po naravnem ritmu oziroma notranji uri, zaradi katere ponoči spimo in smo čez dan aktivni. Rušenje te ure ima obsežne vplive na telo; na hormonsko ravnotežja, metabolizen in vnovesje bakterij v črevesju.

delavec Svet Izmensko delo poneumlja

Poleg tega jih je 40 odstokov izgrelih

Novi prostori Urgence UKC Ljubljana. | Avtor: Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. Anže Petkovšek
Mnoge študije so pokazale, da so medicinske sestre najbolj izpostavljene stresu izmed vseh zdravstvenih delavcev, kar še dodatno vpliva na njihov zdravje. "Različna testiranja, intervjuji in preiskave pri nas in v tujini so potrdili, da medicinske sestre pogosto delajo v slabših pogojih, kot bi bilo primerno in optimalno," opozarjajo pri Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije.

  • Več kot 40% vseh medicinskih sester v bolnicah dosega stopnjo izgorelosti;
  • Več kot 43% vseh medicinskih sester poroča o visoki ravni čustvene izčrpanosti.

Zaradi pomanjkanja kadra imajo podaljšan delovni čas in so preobremenjene z delom, saj morajo postoriti delo za dve, tri  sodelavke/ca, pogosto delujejo v slabih medsebojnih odnosih, imajo slabe plače in povečano število delovnih ur. Izpostavljene so lahko psihofizičnem nasilju s strani pacientov in zlorabi moči na delovnem mestu. "Medicinske sestre kot skupina imajo višjo stopnjo umrljivosti in nesorazmerno veliko stopnjo pojavnosti neposredno s stresom povezanih bolezni, psihiatričnih posvetovanj v ambulanti in sprejemov na sami psihiatriji," navajajo. 

Številne bolezni in notranja biološka ura

Profesor na Univerzi v Oxfordu Russell Foster je ob tem pojasnil, da zanemarjanje mehanizmov notranje biološke ure aktivira stresni mehanizem: "Ta stres avtomatično dvigne raven krvnega sladkorja in krvni tlak. Telo se namreč pripravlja na odziv na morebitno grožnjo, ki pa dejansko ne obstaja," je dodal.

zdravstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Povečane ravni stresa lahko povzročijo tudi bolezni srca in ožilja. Stres lahko vpliva tudi na pojav diabetesa tipa 2. Stres prav tako otežuje delovanje imunskega sistema, kar je dobra osnova za raka na debelem črevesu ali raka na dojki, pravijo znanstveniki.

Po mnenju svetovne zdravstvene organizacije WHO, je nočno delo eden od možnih vzrokov za raka. Gre za dolgoročne posledice, premalo spanja lahko povzroča tudi akutna obolenja. Najbolj opazna je utrujenost, zaradi katere ljudje izgubljajo zmožnost empatije, ugotavljajo.

Ponoči tudi slabše jedo

Nasploh je znano, da se delavci v nočnih izmenah slabše prehranjujejo oziroma pogosteje zaužijejo hrano, bogato z ogljikovimi hidrati. Po štirih dneh uživanja ogljikovih hidratov in slabšem spancu, se za 30 do 40 odstotkov poveča raven hormona grelin, je pokazala ena od raziskav. Hormon grelin povečuje apetit, povečuje željo po sladkem. Nastaja v želodcu, ki sporoča centru v možganih (hipofiza) koliko ste lačni. Močno naraste pred obroki in potem zelo hitro pade. Ljudje, ki proizvajajo veliko hormona grelin, pojejo lahko tudi do 30 odstotkov več hrane. 
 

Komentarjev 3
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 11:57 29.november 2018.

    Že 25 let delam na 3 izmene in lahko vam povem,da ni lahko!! Predvsem je pa premalo plačeno!! Spati čez dan in delati ponoči ni mačji kašelj!! Seveda so pa tu tudi nočne praznične in pa seveda nedeljske zelo zahtevno ni kaj!!

  • alen009 11:32 29.november 2018.

    Nekaj let sem imel izmensko delo. Danes tovrstnega poklica ne opravljam več. Nočnega dela tudi ne in vem, da ga nikoli več ne bom. kdor tega ne poskusi (neka let vsaj) ne ve kako naporno je to.