Zdravje > Življenjski stil
8190 ogledov

To bolezen ima približno 13 odstotkov odraslih

Profimedia
Trpijo vse celice, tkiva, organi, zato se telo pospešeno stara.

Ledvice so filtracijski sistem vašega telesa in imajo pomembno nalogo. Filtrirajo kri, pri čemer odstranjujejo odpadne snovi, nečistoče in odvečno vodo, hkrati pa uravnavajo količino spojin in hranil, ki jih vaše telo potrebuje. V ledvicah se izločajo hormoni, ki pomagajo uravnavati krvni tlak in nastanek rdečih krvničk. Delovanje ledvic vpliva na vse druge sisteme v vašem telesu. Še posebej tesno so ledvice povezane s srcem. Poškodba enega organa lahko povzroči poškodbo drugega, to pa lahko privede do resnih zdravstvenih zapletov.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Po besedah internista na UKC Ljubljana Matije Cevca, sta srce in ledvici kot enojajčna dvojčka, saj okvara enega vodi v okvaro drugegih. "Ko zdravimo srce, moramo sočasno gledati tudi, kaj se dogaja z ledvicami, in obratno. Kar od 40 do 50 odstotkov oseb s srčnim popuščanjem ima sočasno izraženo tudi določeno stopnjo ledvične bolezni," je povedal. 

Tiha bolezen, ki jo ima približno 13 odstotkov odraslih

Kronična ledvična bolezen (KLB), ki poteka počasi in vztrajno, je zelo pogosta, ima jo približno 13 odstotkov odraslih v Sloveniji. "Je pa res, da večina ljudi za bolezen ne ve, saj je ta zelo tiha, podobno kot na primer sladkorna bolezen v začetni fazi," je opozoril nefrolog Andrej Škoberne. Eden izmed morebitnih kazalnikov za težave z ledvicami je pogosto uriniranje, še posebej ponoči. To je lahko še posebej sumljivo pri ljudeh med 20. in 50. letom starosti. "Ledvične bolezni ne bolijo, razen pri bakterijskih boleznih in ledvičnih kamnih," je dodal. 

Po Škobernetovih besedah ob nedelovanju ledvic trpijo vse celice, tkiva, organi, zato se telo pospešeno stara. Sicer raziskave v zadnjih letih potrjujejo, da se ledvični bolniki hitreje starajo, tako tudi prej zbolijo, življenjska doba pa se krajša.

Dejavniki tveganja

Populacijske raziskave so pokazale, da imajo ljudje s kronično ledvično boleznijo zelo pogosto tudi klasične dejavnike tveganja za srčno-žilno bolezen kot so kajenje, sladkorna bolezen, hipertenzija visok holesterol sedeč način življenja ipd. Zato je tudi pri njih, poleg rednega jemanja predpisane terapije, ključno obvladovanje teh dejavnikov tveganja tudi z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje zlasti nekadilstvo, redno telesno dejavnost vsaj 30-60 minut dnevno in seveda upoštevanje principov zdrave mediteranske prehrane in tudi načina življenja.

Bodite seznanjeni s številkami svojih ledvic

KLB se meri s stopnjami od 1 do 5. Stopnje so določene z izračunom  glomerulne filtracije oGF, ki meri, kako dobro ledvice opravljajo svojo nalogo filtriranja. Takšno spremljanje delovanja ledvic je enostavno, sicer je ta vključen med celovite rutinske preiskave krvi. Spremljanje oGF lahko opozori zdravnika na slabšanje delovanja ledvic.

Dokazano je, da zgodnje ukrepanje pomaga ohraniti delovanje ledvic in s tem odloži ali celo prepreči dializo. Dializa je postopek,potreben za filtracijo krvi, kadar ledvice tega ne zmorejo več učinkovito opravljati. Običajno je potrebna pri 5. stopnji KLB, ko ledvice izgubijo 85 odstotkov ali več svoje sposobnosti delovanja.

Tako lahko preprečite napredovanje KLB

Značilnosti današnje prehrane so uživanje velike količine živalskih beljakovin (npr. meso in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, jajca), soli in sladkorja. Večji vnos beljakovin pomeni tudi večjo obremenitev za ledvice, kar škodljivo vpliva predvsem na že okvarjene ledvice. Večina industrijsko predelane hrane vsebuje veliko soli, sladkorja ali obojega, predvsem zato, da bi nam bila všeč in da bi jo čim več pojedli. Velik vnos soli je eden od najpomembnejših dejavnikov za povišan krvni tlak, ki privede do poškodbe ledvic. Z zmanjšanjem vnosa soli na pod 5-6 gramov dnevno lahko znižamo krvni tlak. Velik vnos sladkorja je eden glavnih vzrokov za nastanek debelosti in sladkorne bolezni, ki obe škodljivo vplivata na ledvice.

Tudi telesna aktivnost, vsaj 150 minut zmerne aktivnosti tedensko, ima pomembno vlogo pri vzdrževanju primerne telesne mase in pravilnem metabolizmu krvnega sladkorja, zato lahko telesno aktivnost štejemo kot najmočnejše orožje v boju proti sodobnim boleznim, tudi boleznim ledvic, je še povedal Škoberne in dodal, da tudi naše duševno življenje močno vpliva na stanje in delovanje telesa. "Kronični stres, slab odziv na stresne dogodke, težave s spanjem in depresija so vsi dejavniki, ki povečujejo tveganje za nastanek sladkorne bolezni in s tem vplivajo na stanje ledvic. Kajenje negativno vpliva tako na srčno-žilni sistem kot tudi na ledvice."ž

Tukaj je nekaj korakov, ki jih lahko naredite sami

  • Če imate sladkorno bolezen, storite vse za aktivno obvladovanje ravni glukoze v krvi. Sladkorna bolezen je vodilni vzrok za KLB.
  • Spremljajte in nadzirajte krvni tlak
  • Nadzirajte raven holesterola, da preprečite nadaljnjo poškodbo krvnih žil.
  • Držite se ledvicam prijazne diete: omejitev vnosa soli na 5 g dnevno (čajna žlička), omejitev vnosa beljakovin, omejitev holesterola v prehrani. Omejitve v prehrani so odvisne od vrste ledvične bolezni in od stopnje KLB, zato se posvetujte z dietetikom.
  • Povejte svojemu zdravniku za vsa zdravila, ki jih jemljete, tudi tista, ki jih lahko dobite brez recepta, in vitamine. Nekatera od teh zdravil lahko škodujejo ledvicam (jemanje nesteroidnih protibolečinskih zdravil).
  • Telovadite in si prizadevajte za zdravo telesno težo, ne kadite.
  • Redno obiskujte svojega zdravnika, ki vam bo morda predpisal zdravilo za znižanje tlaka v ledvicah.

Na Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije bodo ob svetovnem dnevu ledvic pripravili info točke v zdravstvenih domovih in nakupovalnih centrih, kjer bodo ozaveščali o ledvičnih boleznih, prav tako bodo na njih merili krvni sladkor in pritisk.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 20:30 12.marec 2024.

    Hude bolezni pa ravno sedaj, ko nam čuvaji zdravja stavkajo..Še dobro, da imamo Herto K, da nam pomaga..