Zdravje
1176 ogledov

Neverjetno: Vzeli so mu ledvici in eno uspešno nadomestili s prašičjo

1/3
NYU Langone Health
32 dni po presaditvi prašičja ledvica normalno deluje, kar je najdaljše obdobje, v katerem človeško telo po takšnem posegu ni zavrnilo živalskega organa.

14. julija so zdravniki v New Yorku operirali možgansko mrtvega 57-letnega moškega, ki jim ga je uspelo ohraniti pri življenju več kot mesec dni, potem ko so mu odstranili ledvice in eno nadomestili s prašičjo. 

32 dni po presaditvi ta normalno deluje, kar je najdaljše obdobje, v katerem človeško telo po takšnem posegu ni zavrnilo živalskega organa, je sporočila newyorška univerza Langone Health. Gre za odločilen korak k operaciji, ki naj bi jo newyorška ekipa sčasoma preizkusila tudi pri živih bolnikih, poroča AP. 

Aparati skrbijo za delovanje srca in drugih organov 57-letnega Mauricea Millerja, prašičja ledvica pa proizvaja urin in druge običajne stranske produkte. V tem poskusu je živalski organ še vedno funkcionalen pri človeku, ki je celo klinično mrtev, navajajo raziskovalci.

"To delo dokazuje, da lahko prašičja ledvica – samo z eno gensko spremembo in brez eksperimentalnih zdravil ali naprav – nadomesti delovanje človeške ledvice za vsaj 32 dni, ne da bi jo telo zavrnilo," je dejal direktor Inštituta za transplantacijo Univerze New York Langone Robert Montgomery

Sicer raziskovalci uporabljajo prašiče, ki so gensko spremenjeni tako, da njihovi organi bolje ustrezajo človeškim telesom. Prašičja ledvica je bila gensko spremenjena tako, da so izpustili gen, ki proizvaja biomolekule, ki jih človeški imunski sistemi napadajo in zavračajo.

 | Avtor: NYU Langone Health NYU Langone Health
Znanstvenik zdaj upa, da Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) odobri klinična preskušanja na živih ljudeh. "Zdaj imamo veliko boljši občutek, kako je videti, ko prašičja ledvica nadomesti vse funkcije človeških ledvic," je dodal.  Montgomeryjeva ekipa na NYU Langone in skupina zdravnikov na Univerzi Alabama v Birminghamu sta pred tem dokazali, da lahko prašičja ledvica v telesu možgansko mrtve osebe deluje več dni.

Montgomery, ki je tudi sam prestal presaditev srca, meni, da je zelo pomembno bolnikom na čakalni listi zagotoviti čim več organov. "Trenutno približno 40 odstotkov bolnikov, ki čakajo na presaditev, umre, preden pridejo na vrsto za operacijo," je spomnil.

dezurni@styra-media.si

 

 

 

Komentarjev 2
  • Kmodri 14:44 17.avgust 2023.

    To je prihodnost!

  • Ender3 13:53 17.avgust 2023.

    Svašta, namesto cepiva na živalih testirajo živalske organe na ljudeh. Američanom se je čisto odpeljalo.