Zdravje > Življenjski stil
1926 ogledov

Vrtnice: nespečnost, hormoni, raztresenost ...

Burbonke - Kapela Nova Gorica
1/2
Denis Praznik
Terapevtski učinki vrtic so že dolgo znani. O njih smo se pogovarjali s Katjo Kogej iz Goriškega društva ljubiteljev vrtnic.

"Vrtnice se lahko uporabljajo tudi iz terapevtskega vidika. Blagodejne lastnosti vrtnic so znane dolgo časa. Predvsem na orientu, so jih denimo že uporabljali za težave z želodcem, predvsem pa v kozmetiki, ker so dodobra spoznali njihove blagodejne lastnosti za kožo," nam je pojasnila Katja Kogej

Vrtnice 27. 4. do 26. 5. Kaj dogaja 14. Festival vrtnic

Kot je povedala, vrtnica kožo pomlajuje, zato ker blaži vnetja, ker odpravlja krčne žilice, odpravlja pa tudi pretirano občutljivost, ki se ji reče rosacea, gladi gube, napne kožo in tako naprej.

Ti našteti pozitivni učinki so bili znani že dolgo nazaj. Potem so se začele raziskave, ki so obdelale tudi protivnetne lastnosti vrtnic v telesu. Ugotovili so, da je vrtnica adaptogena, da poseže tam, kjer je to potrebno, da izredno močno učinkuje na uravnavanje hormonskega sistema. Uravnava krvni sladkor, je zelo učinkovita kot antidepresiv. Pravijo, da naj bi bila prav ta izmerjena biofrekvenca, ki je najvišja med cvetočimi rastlinami, tista, ki potegne človeka iz najbolj mračnih razpoloženj. Katja Kogej

Sama je denimo že preizkusila vrtnice in ugotovila, da delujejo zelo učinkovito pri nespečnosti, zmanjšuje število vročinskih valov pri ženskah v menopavzi in zelo ublaži raztresenost: "Se pravi, da nekako krepi koncentracijo in spominske funkcije."

Kako jih lahko uporabljamo?

Ljubiteljica in poznavalka vrtnic svetuje, da si pomagamo z rožno vodo, ki si jo popršimo po obrazu in s tem vdihavamo tudi eterično olje. Z eteričnim oljem, ki ga vmešamo v nosilno kremo, si lahko po njenih besedah namažemo zapestja, notranjost komolcev,  ali podplat.

"Najbolj preprosto je narediti čaj iz cvetnih lističev," pravi in dodaja, da moramo biti previdni pri temperaturi vode. "Cvetne lističe prelijemo z vročo vodo, ki pa ne sme biti krop in ne sme imeti 100 stopinj Celzija. Ko voda zavre, jo malo umaknemo, da se umiri, ohladi in šele nato prelijemo cvetne lističe," veleva.

Če je voda prevroča, eterično olje po njenih besedah prehitro izpari in tako izgubimo ključno učinkovino. Čaj pustimo nato pokrit dobrih pet minut, da se lepo obarva, nato precedimo, da se izognemo grenčini in zelenkasti barvi.

Pri depresiji si lahko pomagamo z uživanjem. Notranjim in zunanjim. Obstajajo tudi nekakšne perlice, ki so mešanica nosilnega olja in eteričnega olja in se jih uživa čisto notranje. Katja Kogej

Pred leti je prišla po njenih navedbah v modo tudi drugačna notranja raba: "Japonke so čisto ponorele za temi perlicami, eteričnim oljem. Uživajo ga zato, da dišijo cele skozi kožo. Tako kot mi dišimo po česnu, tako one dišijo po vrtnicah."

anja.scuka@zurnal24.si