Zdravje
4567 ogledov

Znanstveniki zaskrbljeni, zdaj se je pojavila še pirola

Profimedia
Novi sev koronavirusa, imenovan BA.2.86 ali pirola, se je doslej pojavil v štirih državah - ZDA, Veliki Britaniji, na Danskem in v Izraelu.

Medtem ko se pandemija mnogim zdi kot oddaljen spomin, se koronavirus še naprej širi, število novih primerov pa narašča zaradi najnovejših mutiranih sevov virusa. Po poročanju Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je število covidnih bolnikov po svetu v zadnjem mesecu naraslo za 80 odstotkov. Covid-19 je torej še vedno med nami, infektologinja Bojana Beović je pred dnevi za naš portal dejala, da lahko glede na trende po svetu tudi pri nas pričakujemo zgoden jesenski val okužb s koronavirusom.

Če se po svetu širi nova podrazličica omikrona imenovana EG.5 - odkrili so jo v 51-tih državah sveta sveta - se je zdaj pojavila še pirola, ki naj bi bila veliko bolj nalezljiva. Zaskrbljujoče je predvsem dejstvo, da ima več kot 30 mutacij v primerjavi s prav tako zelo nalezljivo podrazličico omikrona imenovano BA.2, je povedala Jessie Bloom, virologinja iz Seattla.

BA.2.86 v štirih državah

Pirola, nova različica koronavirusa, imenovana BA.2.86 se je doslej pojavila v štirih državah - ZDA, Veliki Britaniji, na Danskem in v Izraelu, znanstveniki pa raziskujejo, kako daleč se je razširila in kako se bo pred njo branil imunski sistem.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v četrtek BA.2.86 označila za "različico pod nadzorom", kar pomeni, da bi morale države spremljati in poročati o vseh mutacijah, ki jih odkrijejo. Preučiti je treba, s kakšno hitrostjo se ta na novo odkriti sev širi in kako dobro se je človeški imunski sistem sposoben braniti pred njim.

Znanstvenike še posebej skrbelo dejstvo, da tri osebe, ki so se na Danskem okužile z novim sevom niso imele stika in celo živijo na povsem različnih koncih države.

Sicer ta novi, bolj kužni sev izvira prav iz Danske. Čeprav so ga v Izraelu uradno odkrili 31. julija, se je ta oseba okužila 24. julija na Danskem, testirali pa so jo deset dni kasneje. Mimogrede, prav tako 31. julija so na Danskem zabeležili še dva primera okužbe. Nato so ga v začetku meseca odkrili še v Veliki Britaniji in ZDA.

Ameriška nacionalna agencija za javno zdravje je v petek sporočila, da spremlja nov, zelo mutiran sev koronavirusa, imenovan BA.2.86.

Novi sev ima 36 mutacij, je dejal direktor centra za mikrobiologije v Houstonu S. Wesley Long in izjavil, da bodo obnovitvena cepiva še naprej pomagala v boju proti covidu. 

dezurni@styra-media.si

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 4
  • Pierre 19:41 23.avgust 2023.

    Če Beovićka tako pravi bo že držalo, Kaj pa pravijo Kaco, Šlogarjeva, Krack????

  • SlavkoKrizman 17:09 22.avgust 2023.

    Naj me kdo popravi, ampak a niso to države z velikim % precepljenosti?

  • PaPajapopi 16:25 22.avgust 2023.

    Zdi se mi da bosta Kaloimero in Bojanka spet orgazme doživljala.