Zdravje > Aktualno
26021 ogledov

Bojana Beović o tem, kaj nas čaka jeseni

Bojana Beović Saša Despot
Infektologinja opozarja, da lahko glede na trende po svetu tudi pri nas pričakujemo zgoden jesenski val okužb s koronavirusom.

Medtem ko se pandemija mnogim zdi kot oddaljen spomin, se koronavirus še naprej širi, število novih primerov pa narašča zaradi najnovejših mutiranih sevov virusa. Po poročanju Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je število covidnih bolnikov po svetu v zadnjem mesecu naraslo za 80 odstotkov.

Seveda nas je zanimalo, kako je s to boleznijo pri nas. Prejšnji konec tedna je odjeknila novica, da se je več pripadnikov štaba Civilne zaščite za Notranjsko okužilo s koronavirusom in tudi zbolelo, v ponedeljek pa so v Splošni bolnišnici Celje in v UKC Ljubljana zaradi vdora virusa za obiske zaprli dva oddelka.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so nam pojasnili, da je v Sloveniji za zdaj malo zaznanih primerov, saj je tudi obseg testiranja zelo omejen. Sicer se testiranje izvaja v skupnostih, kjer so posebej ranljive skupine, na primer v domovih za ostarele osebe. "Za zdaj na NIJZ nimamo podatkov o tem, da bi se na različnih poplavnih območjih intenzivno širil koronavirus ali da bi zabeležili izbruhe," dodajajo.

V zadnjih mesecih sicer beležijo zelo malo okužb. Po podatkih NIJZ so na primer v četrtek opravili 104 PCR in 132 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, potrdili pa so 11 primerov okužbe. V zadnjih sedmih dneh so v povprečju potrdili osem primerov okužbe z novim koronavirusom na dan, ocena števila aktivnih primerov okužbe pa je 73.

Čaka nas novi jesenski val okužb

Številke so verjetno precej višje, saj kot rečeno, tako kot drugod po svetu, tudi pri nas ne izvajamo več rednega nadzora okužb. Covid-19 je torej še vedno med nami, infektologinja Bojana Beović pa ob tem opozarja, da lahko glede na trende po svetu tudi pri nas pričakujemo zgoden jesenski val okužb s koronavirusom. "Ljudje se vračajo iz različnih koncev sveta in se družijo, zato je to pričakovano. V bolnišnicah se val okužb trenutno ne pozna, so pa posamezni primeri. Se pa pričakuje, da bodo lahko bolnišnice z okuženimi bolniki obremenjene pozimi," nam je pojasnila Beovićeva. 

V Evropi se povečuje nova podrazličica, imenovana EG.5. WHO jo je ta mesec označila za »zanimivo različico«, saj se število primerov po vsem svetu povečuje. Po zadnjih podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano konec julija v Sloveniji različice EG.5 še ni bilo.

Simptomi podobni drugim različicam

EG.5 je nova različica omicron je tesno povezana z drugimi različicami, ki krožijo po vsem svetu. Gre za mutirano različico virusa. "Ne glede na to, da se poroča o novi različici, ki naj bi bila nekoliko bolj nalezljiva, so simptomi okužbe za zdaj enaki kot že do sedaj znani, prav tako ni poročil, da bi šlo za težje oblike bolezni, niti pri skupinah, ki veljajo za bolj ranljive (kot so starejši). Seveda bomo pozorno spremljali," so nam pojasnili na NIJZ.

Velik porast v ZDA

Zdi se, da so simptomi EG.5 podobni drugim različicam, je za portal Euronews dejal Andrew Pekosz, profesor na oddelku za molekularno mikrobiologijo in imunologijo na ameriški univerzi Johns Hopkins. Prav v ZDA okužbe in hospitalizacije znova hitro naraščajo, zato temkajšnji Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) priporoča cepljenje proti najnovejši različici covida-19, ki so ga poimenovali eris. Nova cepiva naj bi bila nared v drugi polovici septembra.

Pogosti simptomi EG.5 vključujejo vročino, kašelj in utrujenost ter izcedek iz nosu, glavobol ali bolečine v mišicah. Lahko se počuti kot prehlad, gripa ali pljučnica. "Ne zaznavamo spremembe v resnosti EG.5 v primerjavi z drugimi podvrstami omikrona, ki so v obtoku od konca leta 2021," je v začetku tega meseca povedala tehnična vodja Svetovne zdravstvene organizacije za COVID-19 Maria Van Kerkove.

Andrew Pollard, profesor za okužbe in imunost Ashall na Univerzi v Oxfordu, je za Euronews povedal, da obstajajo nekateri dokazi, da so omikron in njegove podrazličice manj resni kot prejšnji sevi virusa.

vanda.levstik@styria-media.si

Komentarjev 108
  • jakec42 14:21 23.avgust 2023.

    Nova baba Vanga,ki vidi v prihodnost,farmacevti bi radi zopet služili!

  • Antivaxer 15:53 19.avgust 2023.

    Ko vidim to gospo doktorico ić, me spreleti srh, saj me spomni na kovid tiranijo in laži, ki so jih izrekali in kot vse kaže, bodo z lažmi nadaljevali! Laž, večja laž, kovid...

  • Ender3 13:50 19.avgust 2023.

    dr.Brecelj je nedavno izustil, da največje zlo slovenskega zdravstva tiči v Zdravniški zbornici kjer je predsednica B.B..Kaj zavraga ni nikogar, ki bi ji omejil kompetence in medijsko pojavnost glede na to kakšno škodo in sramoto je povzročila v času civid ...prikaži več krize. Za nepotrebno smrt Katje bi končno moral nekdo odgovarjati. Akterji so ves čas znani.