Slovenija
161 ogledov

Zdravnikom bi tipkali stroji

Zdravniki govor Boštjan Tacol
Zaradi sistema za prepoznavo govora bi lahko odpuščali administratorje. Ko zdravnik v mikrofon govori o stanju pacienta, se njegove besede že izpišejo na računalniškem zaslonu.

Dobrih 15 tisoč evrov je Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana stal trimesečni najem 34 licenc sistema za prepoznavo govora (cena najema ene licence je 150 evrov na mesec). Na interni in pediatrični kliniki sicer ta sistem testirajo že skoraj dve leti. Zdravnikom omogoča, da govorijo v mikrofon, njihove besede pa se takoj izpišejo na računalniškem zaslonu.

Ali bodo ta sistem še naprej uporabljali, se v UKC še niso odločili, saj je strokovni svet zahteval, da je treba najprej “za vsako strokovno enoto natančno oceniti potrebno število licenc in pripraviti oceno realnega zmanjšanja števila administrativnega kadra na račun uporabe sistema prepoznave govora.” Strokovni svet zahteva tudi, da ga lahko najamejo le tiste enote v UKC, ki imajo za to zagotovljena lastna finančna sredstva. Rajko Kenda, strokovni direktor pediatrične klinike, ki je tudi član strokovnega sveta, tega ne razume zavito v celofan: “Če nekdo sprejme sklep, da lahko ta sistem najamemo le, če imamo presežek sredstev, je to zame metanje peska v oči, saj imamo štiri milijone evrov izgube.”

Več zdravnikov za sistem

Po njegovih besedah si vsi, ki sistem testno uporabljajo, prizadevajo, da bi ga imeli še naprej. “Naš cilj v ambulantah bi moral biti, da bi čim več bolnikov, ki imajo pregled, našo hišo v istem dnevu zapustilo z izvidom v roki. Če proces skrajšamo tako, da diktiramo v mikrofon in je to hkrati že zapisano na računalniku, s tem prihranimo veliko časa in dela, saj imamo tudi veliko težav z zaposlovanjem administratorjev.”

Tudi drugi zdravnik, s katerim smo se pogovarjali, pravi, da je sistem dober in da je v svetu že uveljavljen. Tretji zdravnik pa meni drugače: “To ni to, ni ga čez administratorko. Ta te lahko tudi opozori oziroma popravi napako, pove, kakšni so izvidi, tipka tudi druge stvari.”

Na vprašanje, ali ne bi denarja raje investirali v druge naprave, pomembne za zdravljenje pacientov, kot v ta sistem, Kenda odgovarja: “Takšen sistem je pomemben sestavni del opreme, s katero mi dvignemo kvaliteto svojega dela. Jasno, da bo vsak rekel, da prej potrebujemo skalpel ali napravo za reanimacijo, a ob takšnem razmišljanju ne bomo nikoli prišli do česa, kar ni sistem za reanimacijo.”

Prvi sistem le za radiologe

Aleš Jenčič, večinski lastnik podjetja Interexport, ki je ta sistem razvijal in ga zdaj ponuja UKC, pravi, da ta sistem že več let uporablja večina radiologov v Sloveniji. “Naredili smo tudi nadgradnjo osnovnega sistema (primeren je bil za radiologijo; op. a.), ki je primeren za vsa področja v medicini.”

Ker v UKC sistem že tako dolgo testirajo, Jenčič pričakuje, da se bodo kmalu odločili, ali ga bodo najeli ali ne. Če ga bodo, bo to za največ štiri leta, kot predvideva zakon o javnih naročilih. Vendar pogajanja se še sploh niso začela, zato tudi ni znana morebitna cena najema.

Komentarjev 1
  • Malo_vesti 12:20 30.avgust 2012.

    Sicer, lahko govor prepozna, vendar bo besedilo čudno, če ga ne bo še enkrat pregledal.To bi sicer pomagalo da bi ga administrator samo popravil.Nič ne omenja, če je bilo narek res prav napisan, ker že naglas lahko ...prikaži več spremeni kakšno črko. Pa še vpšrašanje če je prilagojen za slovenski jezik (besednjak).Lahko bi tudi pisalo, kdo je proizvajalec programov, da bi mi neuki, lahko še malo po net-u pobrskali, kako so ti uspešni.