Slovenija
54 ogledov

Združenje Manager: "Mar živimo na dveh različnih planetih?"

Radovan Žerjav, Janez Janša, Samo Hribar Milič, Dejan Turk Anže Petkovšek
Združenje Manager je po sredinem srečanju s premierjem Janezom Janšo danes v javnem pismu znova poudarilo, da je napovedana stavka javnega sektorja neupravičena. Javni sektor ob tem pozivajo, naj pristopi k reševanju krize, da bi se njeno breme pravično razporedilo po vseh družbenih skupinah.

Napoved stavke javnega sektorja zaradi varčevalnih ukrepov, ki jih je napovedala vlada, ni upravičena, so danes znova poudarili v menedžerskem združenju.

Izpostavili so dosedanje žrtve, ki jih je utrpelo gospodarstvo pri reševanju krize. Masa plač v podjetjih se je v povprečju znižala za okoli tri odstotke, zmanjšalo se je tudi število zaposlenih. Povsem drugačna je slika v javnem sektorju. Zaposlenost se je povečala za osem tisoč zaposlenih, masa plač za 11 odstotkov. "Mar živimo na dveh različnih planetih?" se sprašujejo v združenju.

Slovenija je bila in je lahko izjemno uspešna država, verjamejo menedžerji, ki zaupajo tudi v uresničitev cilja, da bo Slovenija do leta 2020 naredila preskok med 15 najrazvitejših evropskih držav.

"Pristopite k reševanju krize"

Sindikatom znova polagajo na srce, da so varčevalni ukrepi nujni in da brez znižanja proračunskih odhodkov ni mogoče uravnotežiti javnih financ. Uravnotežene javne finance so nujen pogoj za boljšo bonitetno oceno Slovenije in izboljšanje pogojev za financiranje. Boljši finančni pogoji pomenijo več vzgonskega vetra za gospodarsko rast, ta pa prinaša nove investicije in nova delovna mesta, ki jih v Sloveniji potrebujemo, pišejo.

"Zato pozivamo javni sektor, da pristopi k reševanju krize, da bi se njeno breme pravično razporedilo po vseh družbenih skupinah. Tak prispevek javnega sektorja bo cenjen, saj bo pomembno prispeval k ustvarjanju zdrave podlage za ponovni razvoj Slovenije," so še zapisali v združenju in socialne partnerje pozvali, naj rešitve za probleme iščejo za pogajalsko mizo.

Preberite tudi: "Stavkajoči ta dan ne bodo plačani"

Komentarjev 12
  • hrenroman 22:25 13.april 2012.

    Žal ne živimo na dveh planetih ampak v dveh sferah: elita in raja.

  • nina 13:01 13.april 2012.

    kdo je pa gospodarstvo zajebal tisti ki so pri koritu vprejšnjem sistemu so prašiči šli sami proč ko so se najedli zdaj padejo pa noter. niso delavci krivi za krizo so jo kar oni naredili če sploh je kriza verjetno ...prikaži večno samo napihnjena zakaj smo pa Grčiji pomagali,če sami nimamo kdor je povzročil krizo naj jo pa še reši,vendar ne na račun poštenih državljanov,če ne bodo bežali pred lastnim narodom,

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 23:36 12.april 2012.

    @Ronald Reagan - facepalm