Zdravje > Eko kotiček
38 ogledov

Kaj se na vrtu da rešiti in kako

solata Žurnal24 main
Zelenjavni vrtički zaradi snega ne bodo utrpeli škode. Več so jo povzročile nizke temperature pred dnevi. Dokler se ne otopli, ni treba odreagirati.

V tem času so na naših vrtičkih čebula, česen, redkvice, zgodnje zelje, zgodnja cvetača, solata, rukola, kreša, grah. To so rastline, ki jih, če poseješ primerno sorto, mraz in sneg ne bi smela zmotiti, pravi Tina Ternjak, polovica voditeljskega para oddaje Vrtičkanje. "Dvomim, da sta sneg in mraz uničila na primer grah ali bob. Če je slednji zrasel že visoko, je bolj nevarno, da ga je sneg polomil."

Tistim, ki so na svojih vrtičkih že delali in je posamezna zelenjava že pokukala na plano, Ternjakova svetuje, naj v naslednjih dneh počakajo in ocenijo škodo. "Dokler se ne otopli, nima smisla odreagirati, saj se bo šele takrat videla škoda. S toplo zemljo se rastline okrepijo in hitreje rastejo," pravi. Do takrat ni potrebe po nakupu novih sadik. 

Preberite tudi:

Lastniki vrtičkov naj preverijo tudi kakšna bo nocojšnja noč. V kolikor bo ta mrzla, bi bilo smiselno rastline zaščititi. Pomembno vlogo tukaj odigra lega vrtička. Tisti, ki so na bolj izpostavljenih legah, so v večji nevarnosti, zato bi bilo smiselno spremljati lokalne vremenske napovedi. 

"Kljub temu da je bilo to vreme neprijetno, so vlaga, dež in sneg bili za naravo dobrodošli, saj je bilo  ponekod kar suho. Vsaka stvar je za nekaj dobra in za nekaj slaba," zaključuje Ternjakova. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.