Šport
43 ogledov

"Želimo se pokazati v dobri luči"

reprezentanca U-17 Twitter NZS
Slovenska nogometna reprezentanca do 17 let bo v sredo začela nastope na evropskem prvenstvu v Bolgariji.

Izbranci Igorja Bendejčiča bodo uvodoma igrali proti češkim vrstnikom, nato pa jih v skupini B čakata še obračuna z Nemci 9. maja in Belgijci 12. maja.

Slovenski selektor je v Bolgarijo peljal 18 igralcev, s prvotnega seznama kandidatov so odpadli Timotej JuričNejc PušnikDavid DedičŽiga Frelih in Tim Oman. Benedejčičev seznam sicer ne vključuje večjih presenečenj, saj je na spisku večina reprezentantov, ki je odigrala pomembno vlogo že na kvalifikacijskih tekmah.

Jan Mlakar | Avtor: NZS/www.nkdomzale.si NZS/www.nkdomzale.si
Nogometaši prihajajo iz 11 različnih klubov, največ predstavnikov pa ima Olimpija, ki razpolaga tudi z najmlajšim Vitjo Valenčičem. V Bolgarijo so odpotovali DejanPetrovičMax Timi Elšnik (oba Aluminij), Sandi OgrinecIgor Vekić, Kevin Žižek (vsi Bravo), Janez Pišek (Celje), Gaber Petric, Matija Rom (oba Domžale), Rok Bužinel (Gorica), Luka Guček (Krško), Sven Karić Šoštarič (Maribor), Jakob Novak, Sandi Čoralič, Rok Vodišek, Valenčič (Olimpija), Kristjan Sredojević (Triglav), Oskar Cvjetičanin (Southampton) in Jan Mlakar (Fiorentina). Slednji je bil z osmimi zadetki tudi najboljši strelec kvalifikacij.

"Ne bomo samo sodelovali"

"Že s prebojem na EP smo dosegli veliko, a v Bolgariji ne bomo zgolj sodelovali, pač pa tudi tekmovali. Želimo se pokazati v dobri luči," poudarja mladi reprezentant Bužinel. Ta je v pogovoru za Primorske novice še povedal: "Nemci so favoriti skupine, Belgijci so tradicionalno močni, Češka pa naj bi bila tekmec po meri, a napovedi so nehvaležne. Vsaka reprezentanca, ki se je prebila na zaključni turnir, ima svoje odlike in vsaka si tudi želi napredovanja v četrtfinale. Lažjih tekem ne bo, o čemer smo se prepričali že na kvalifikacijskih turnirjih."

Četa selektorja Igorja Benedejčiča je blestela v kvalifikacijah, v zadnjih tednih pa se je pridno pripravljala na zahtevne preizkušnje v Bolgariji. "Vsak mesec smo bili teden dni skupaj, kar prispeva k uigranosti, a tudi moštvenemu ozračju. Veliko pozornosti smo posvečali aktivni igri v napadu, analizi tekmecev in reakciji po izgubljeni žogi. Selektor poudarja vidik komunikacije in hitre odzivnosti po napakah," je pojasnil mladi up Gorice, ki upa, da se bo Slovenija med evropsko elito predstavila s kakovostnimi predstavami. "Pomembno je, da igram in pomagam ekipi. Tudi v Bolgariji bom poskušal čim bolje izkoristiti vsako ponujeno priložnost," je zaključil Bužinel.

V skupini A bodo na EP igrale BolgarijaHrvaškaŠpanija in Avstrija, v skupini C GrčijaRusijaŠkotska in Francija, v skupini D pa IrskaNizozemskaItalija in Anglija.

Da se da na prvenstvu videti bodoče zvezdnike, govori tudi seznam najboljših igralcev prejšnjih prvenstev te starostne kategorije. Na njem so med drugimi Max Meyer, Connor Wickham, Mario Götze, Bojan Krkić, Toni Kroos, Nuri Sahin, Cesc Fabregas, Miguel Veloso in Wayne Rooney.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.