Šport
44 ogledov

S težavami preko Irana

košarka
1/15
Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca pred odhodom na svetovno prvenstvo v Španijo igra na domačem turnirju. Prvi tekmec je bil Iran, Slovenci pa so zmagali s 77:69.

Slovenska izbrana vrsta je na turnirju v Litvi ugnala Novo Zelandijo, nato pa je morala priznati premoč Grčiji in domači reprezentanci. Na prvem dvoboju v Stožicah se je pomerila z Iranom, ki ga vodi slovenski trener Memi Bečirović.

Iranci so se četi Jureta Zdovca uspešno upirali v uvodnih minutah prve četrtine, potem pa so Slovenci z delnim rezultatom 13:0 povedli s 17:6. V tem obdobju so odlično zaigrali v obrambi, tekmecu odvzeli kar nekaj žog in nato prihajali do lahkih košev na drugi strani parketa. Po prvih desetih minutah je bil na semaforju izpisan rezultat 19:12.

Prednost je v drugi četrtini znova hitro narastla na 11 točk (25:14), a so gostitelji v zadnje tri minute prvega polčasa vstopili le z vodstvom 29:25. Po Zdovčevi minuti odmora se je tehtnica znova precej nagnila na slovensko stran, s trojko Zorana Dragića je Slovenija povedla s 36:25, na glavni odmor pa odšla z vodstvom 40:30. Koš v zadnji sekundi prvega polčasa je dosegel Jaka Klobučar, ki je v prvih 20 minutah zbral pet točk, sedem asistenc in dva skoka. Strelsko sta bila od njega boljša Dragić z desetimi in Jaka Blažič s sedmimi točkami. Slovenci so tokrat za razliko od tekem v Litvi dobili skok (17:16), znova pa so izgubili le malo žog (štiri).

Iran se je vseskozi vračal v igro

Tudi v tretji četrtini je igra domače izbrane vrste zelo nihala. Iranci so z osmimi zaporednimi točkami takoj prišli le na dve točki zaostanka, v 30. minuti pa so po novem uspešnem lovu azijski prvaki izenačili na 51:51. V zadnjem slovenskem napadu je nato trojko zadel Dragić.

Z uspešnim metom za tri točke je zadnjo tretjino odprl Klobučar (57:51), vendar so izbranci Memija Bečirovića še naprej uspešno držali korak s Slovenijo. Slabih pet minut pred zadnjim piskom sirene so gostitelji s petimi zaporednimi točkami Jureta Balažića le povedli z 68:59, po novi trojki Klobučarja in košu Klemena Prepeliča pa je.bilo tri minute kasneje že 75:64. Tekma je bila tako odločena.

"Imeli smo nekaj zelo dobrih minut, vendar smo obenem naredili preveč napak. Nekajkrat smo povedli za deset točk ali več, a nato namesto, da bi vodstvo še povišali in rešili vprašanje zmagovalca, smo se sprostili in Iran, ki ni slaba ekipa, je znal to kaznovati. Na svetovnem prvenstvu moramo take tekme rešiti, preden pridejo v negotovo končnico," je po tekmi povedal najkoristnejši igralec dvoboja Klobučar, ki je v svojo statistiko vpisal 13 točk, šest skokov, kar 12 asistenc in pet ukradenih žog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.