Svet
18 ogledov

Zima v Evropi začela kazati zobe

sneg srbija EPA
Podobno kot Slovenijo je tudi številne druge dele Evrope danes zajelo pravo zimsko vreme.

Vremenoslovci pred prihajajočo snežno nevihto ta konec tedna svarijo prebivalce na Balkanu, o sneženju in težavah v prometu pa že poročajo iz Velike Britanije, Francije in Nemčije. Še posebej na Otoku je sneg poskrbel za vrsto preglavic.

Nastal 20-kilometrski zastoj

V Nemčiji so snežno odejo dobili na zahodu in jugozahodu države. Ponekod je samo danes zapadlo več kot deset centimetrov snega, na višje ležečih predelih se snežinke kopičijo še precej višje, ponekod celo do pol metra.

Ponekod so sneženje spremljali močan veter in neurja ter poledica na cestah. Na avtocesti A8 pri Stuttgartu je nastal kar 20-kilometrski zastoj. V prihodnjih dneh bo vsa država po napovedih vremenoslovcev ujeta v primež mrazu. Snega se veselijo tudi v Švici.

Ostali brez elektrike

Še več težav v prometu in drugje imajo zaradi vremena v Veliki Britaniji. Tudi Britance je namreč presenetilo zimsko vreme, med drugim je bil zato že v petek oviran promet na letališčih Liverpool in Bradford. Nekatere polete so morali preusmeriti v Manchester.

Največ snega je zapadlo v osrednjem delu in na jugu države, od koder poročajo o 11-centimetrski snežni odeji. Razglasili so tudi nevarnost zaradi poledice, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Bolj ali manj po celotnem Otoku so temperature krepko pod ničlo, več tisoč domov v Angliji je ostalo brez elektrike.

O težavah na cestah so sicer poročali predvsem iz mesta Sheffield. Kamere so tam ujele celo smučarja, ki si je na ulici, ki se spušča, "uredil" smučarsko progo. Potniki nekega avtobusa na progi med Sheffieldom in Londonom so bili prisiljeni prespati v cerkvi, saj je avtobus obtičal v bregu.

Zagodel jim jo je veter

Neurje z močnim vetrom s sunki do 160 kilometrov na uro je medtem danes poskrbelo še za zaprtje francoskega pristanišča Calais ob Rokavskem prelivu. "Nobeno plovilo ne bo ne vplulo, ne izplulo. Ves pomorski promet je ustavljen," so v pristanišču povedali za AFP. Ustavljeni so bili tudi trajekti, ki v Calais plujejo iz britanskega Doverja.

Na kar treh četrtinah ozemlja Francije je promet oviran, prihaja do gneče in zastojev.

Konec leta bo hladen

sneg nemčija | Avtor: EPA EPA
Vremenoslovci na Hrvaškem, v Črni gori in Srbiji medtem svarijo, da je sedanji padec temperatur zgolj uvod v snežna neurja, ki bodo regijo zajela v zadnjih dneh letošnjega leta, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Temperature globoko pod ničlo pričakujejo od 29. decembra do 3. januarja.

V Srbiji po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sneženje pričakujejo od nedelje, obilnejša pošiljka pa naj bi prišla v noči na ponedeljek, ko naj bi v večini države zapadlo od 10 do 30 centimetrov snega. Temperature bodo ledene, zaradi vetra pa so mogoči tudi večji snežni zameti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.