Svet
42 ogledov

Zobozdravniku osem let zapora

Zobozdravnik Shutterstock
Zlorabil je zaupanje pacientov, pogosto jim je pulil povsem zdrave zobe in storitve zaračunal. Zobozdravniku groze, Nizozemcu, ki je deloval v Franciji, je sodišče dosodilo osem let zapora.

Jacobus Mark Van Nierop, bolj poznan kot zobozdravnik groze, ki je mučil svoje paciente in jim pogosto pulil povsem zdrave zobe, bo lahko naslednjih osem let pregledoval le še ustne votline svojih sojetnikov.

Med sodnim procesom, v katerem so ga spoznali krivega, je državna tožilka izpostavila, da je 51-letni zobozdravnik storilec brutalnega nasilja, saj je svojim pacientom z namenom čim višjega zaslužka pulil zdrave zobe in za to dobil plačilo zdravstvenega zavarovanja. Opozorila je tudi na mnenje sodnega izvedenca psihiatrične stroke, ki je ugotovil, da obsojeni zobozdravnik ni čutil povsem nobenega sočutja do svojih pacientov, niti obžalovanja nad tem, kaj jim je storil.

Stomatolog se je leta 2008 preselil v osrednji del Francije, ki se sooča s pomanjkanjem zobozdravnikov. Nekateri od njegovih 2.800 pacientov so trpeli neznosne bolečine po obisku ordinacije, druge so pestile infekcije, tudi sepse.

S pomočjo medicinske sestre se je ena od pacientk zobozdravnika groze leta 2013 povezala z ostalimi pacienti, s katerimi je vložila skupinsko tožbo. Število pacientov, ki so zobozdravnika tožili, je na koncu naraslo na 120.

Še med sodnim procesom je Nizozemec pobegnil v Kanado, kjer so ga sredi leta 2014 našli, izročili Franciji, kjer bo naslednjih osem let prebil v zaporu.

PREBERITE ŠE:

Komentarjev 2
  • malonaokoli 09:39 28.april 2016.

    120 ljudi ga ni znalo odstranit iz obličja matere Zemlje ??? ne morem verjet...

  • Avatar Leon
    Leon 13:48 27.april 2016.

    ............da slovenskih sploh ne govorimo ! Za obisk zdravnika je obvezna pristnost odvetnika.