Slovenija
364 ogledov

V Zvezo združenj borcev se včlanjuje vse več mladih

proslava NOB Saša Despot
Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je leta 1951 štela 157 tisoč članov, nato pa se je članstvo krčilo. V zadnjih letih narašča število mladih članov, ki so stari do 25 let.

V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je 82 združenj in društev. V njih je 705 krajevnih organizacij in po stanju 31.12.2015 42.013 članov. To je 115 tisoč članov manj, kot ob popisu leta 1951, ko so našteli 157 tisoč članov, potem pa iz naravnih razlogov vsako leto manj.

"Sedaj se število še vedno rahlo zmanjšuje, vendar ga z novimi sprejemi ohranjamo nad 42 tisoč," pojasnjuje Slavko Grčar, podpredsednik ZZB NOB Slovenije.

Živečih vojnih veteranov že manj kot 10 tisoč

Status vojnega veterana ima še živih 9.482 udeležencev NOB, ki so večinoma člani ene od organizacij Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Drugi člani pa so rojeni med ali po II. svetovni vojni, pojasnjuje Grčar, ki podrobnejših podatkov o starostni strukturi na Zvezi nima. Ocenjuje, da je poprečna starost udeležencev NOB blizu 90 let, drugih članov pa okrog 60 let, prav tako po ocenah je razmerje med moškimi in ženskami okrog 60 odstotkov proti 40 odstotkov. Zanimivo, čedalje več je tudi mladih do 25 let, ki se za razliko od starejših včlanjujejo preko internetnega obrazca.

Zakaj se včlanjujejo stari in mladi? Grčar pravi: "Privlačne so sorodstvene in prijateljske zveze, pozitivna ocena narodnoosvobodilnega boja na strani velike zavezniške antihitlerjeve koalicije, vrednote NOB (antifašizem in antinacizem, družbena pravičnost, pogum, solidarnost, enakopravnost, tovarištvo), upor proti pojavom neofašizma, ponarejanje zgodovine s strani nasprotnikov NOB, ksenofobiji, revščini in drugim negativnim pojavom v družbi."

Članstvo v ZB, ki so organizacije civilne družbe, sicer ne prinaša nobenih posebnih ugodnosti, le pravice za druženje in sodelovanje v društvenih aktivnostih.

Komentarjev 38
  • mph 17:56 18.april 2016.

    Komunizem je v teoriji to, kar je Jezus pridigal. Mi smo imeli super socializem, S. Korejci, Rusi, .. pa imajo oz. so imeli psihopata na oblasti, ki je ideologijo izkoristil za svoje cilje.

  • Ferluci 12:43 18.april 2016.

    In kakšna je razlika med Hitlerjugend in Komunistjugend? Vzgajanje novih mladih komunističnih teroristov?

  • Ferluci 12:41 18.april 2016.

    In kakšna je razlika med Hitlerjugend in Komunistjugent? Vzgajanje novih mladih morilcev?