Slovenija
339 ogledov

70 let od prvega partizanskega letališča

Slovesnost ob 70-letnici prvega partizanskega letališča in v spomin na sodelovanje slovenske partizanske vojske z zavezniki.

Slovesnost na nekdanjem partizanskem letališču v Nadlesku v Loški dolini pripravlja Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilne borbe Slovenije v sodelovanju s svojo cerkniško enoto ter Zvezo društev vojnih invalidov Slovenije in Občino Loška dolina.

Pri vasi Nadlesk na Nadleškem polju v Občini Loška dolina je poleti 1944 potekalo eno izmed najbolj burnih dejanj takratnega obdobja. Na pobudo zavezniških sil so partizani ob pomoči domačinov uredili pristajalno stezo, na kateri je v nekaj manj kot treh mesecih pristalo 36 zavezniških letal.

Letališče Nadlesk, na zavezniških letalskih zemljevidih označeno s šifro Picadilly Club, je odigralo ključno vlogo pri evakuaciji ranjencev z območja Notranjske in Dolenjske, oskrbi z orožjem in opremo ter pri vzdrževanju zvez z zavezniki v Italiji. Poveljstvo letališča je sprva delovalo v Nadlesku, konec avgusta navedenega leta pa se je premaknilo v bližnjo Šmarato.

Partizansko letališče so pred tem uredili tudi na Otoku pri Metliki v Beli Krajini, kljub njegovi pripravljenosti pa zaradi sovražnikove ofenzive zavezniška letala na njem takrat niso mogla pristajati. Tako je prvo partizansko letališče začelo delovati v Loški dolini.

Po podatkih Slovenskega letalskega portala Sierra5 se je letališče v Nadlesku v zgodovino zapisalo tudi kot del izredne humanitarne zgodbe. Takrat so namreč - v drugi polovici avgusta 1944 - partizanske ranjence iz skrivnih partizanskih bolnišnic na Primorskem po dolgi in naporni enotedenski poti prepeljali v Loško dolino, od koder so jih večino evakuirali v zavezniške bolnišnice južne Italije.

Zadnja letala so v Nadlesku pristala 9. septembra 1944. Dan kasneje so letališče napadle združene nemško-domobranske enote. Letališki ekipi se je med napadom uspelo varno umakniti. Odtlej so zavezniška letala pristajala v Beli Krajini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.