Šport
9 ogledov

Žvižgi predsedniku le vrh ledene gore

protest rio de janeiro oi 2016 EPA
Žvižgi, ki so v Riu preglasili govor vršilca dolžnosti predsednika države Michela Temerja, so le zadnji v nizu spodrsljajev, ki si jih prireditelji takšnih velikih dogodkov nikakor ne želijo.

Britanski časnik Telegraph je zbral nekaj najbolj izstopajočih, pri tem pa se Britanci niso omejili le na olimpijskem igre. Upoštevali so tudi nogometna prvenstva in druga velika tekmovanja na britanskih tleh.

Peking 2008 (olimpijske igre)

Na OI v Pekingu 2008 so prireditelji močno zardevali, ko so gledalci opazili, da sicer prisrčen nastop šolarke Lin Miaoke, ki je zapela kitajsko himno, ni bil pravi. Akterka na odru je le odpirala usta, glas na posnetku v ozadju pa je pripadal drugi deklici, Yang Peiyi. Prireditelji so morali priznati, da je niso spustili na oder, ker naj ne bi imela dovolj lepih zob.

Chicago 1994 (svetovno prvenstvo v nogometu)

Na SP v nogometu leta 1994 v ZDA je bila v Chicagu na odprtju del dogajanja tudi pevka soula Diana Ross. Gledalce je navdušila s pevskim nastopom, malo manj pa z nogometnim: za konec bi morala simbolično zadeti enajstmetrovko, toda žoga je po njenem slabem strelu poletela precej mimo gola. Za nameček se je nato montažna konstrukcija gola, ki bi ga morala pevka zadeti, še prelomila na pol.

Seul 1988 (olimpijske igre)

Precej znan je polom z golobi na odprtju iger leta 1988 v Seulu. Tam so bele golobe, simbol miru, spustili v zrak, vendar niso vsi odleteli s stadiona. Precej jih je posedlo po robu žare, predvidene za olimpijski ogenj. Ko so se prižigalci ognja z dvigalom približevali bodočemu gorišču ognja, krotki golobi niso slutili, kaj se bo zgodilo, in so mirno obsedeli na robu konstrukcije. Ko je ogenj zagorel, se jih je več deset v trenutku spremenilo v pečene golobe. Krovna olimpijska organizacija Mok po tem ognjenem polomu na prireditvah pod svojim okriljem ne uporablja več golobov.

Južnoafriška republika 2010 (svetovno prvenstvo v nogometu)

Na nogometnem SP 2010 v Južnoafriški republiki so pri Telegraphu izpostavili težavo, ki ni zaznamovala le slavnostnega odprtja, ampak tudi celotno tekmovanje. Šlo je za zloglasne vuvuzele, tamkajšnje glasbilo oziroma trobilo, ki je zaradi glasnosti že po nekaj dneh postalo izrazito moteče za vse ljubitelje nogometa po svetu, razen za tiste, ki so na stadionih veselo pihali vanje. Glasne vuvuzele so preglasile vse drugo, tudi glasbene točke na odprtju prvenstva.

Soči 2014 (olimpijske igre)

Na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju 2014 je najbolj znan "fiasko" tisti z neprižganim olimpijskim krogom. Na velikem zaslonu bi se morali oblikovati olimpijski krogi, a je tehnika pri enem zatajila. Namesto kroga se je pojavila le zvezdica, prizor pa je postal pravi hit, nekateri šaljivci so štiri olimpijske kroge in zvezdico označili kar za nov simbol Moka.

London 2016 (pokal FA)

Letos so si Britanci zapomnili tudi slabo izvedbo odprtja finalne tekme nogometnega pokala FA med Manchester Unitedom in Crystal Palacom na Wembleyju. Himno bi morala zapeti Karen Harding, zmagovalka enega od tamkajšnjih televizijskih bitk talentov, toda ko so se zaslišali prvi takti God save the Queen, je pevka zmogla le nekaj nasmeškov in si živčno segala v lase, zapela pa ni.

Glasgow 2014 (igre Commonwealtha)

Zataknilo se je tudi na odprtju iger Commonwealtha v Glasgowu leta 2014: Princ Imran, predsednik iger Commonwealtha, je skušal odpreti štafetno palico s sporočilom za kraljico Elizabeto II, ki je stala ob njem, a mu nikakor ni uspelo. Palico je kakšne pol minute vrtel po rokah in iskal način, kako jo odpreti, njena visokost se je ob tem vidno zabavala, nekoliko osramočenega princa pa je rešil šele britanski kolesarski zvezdnik Chris Hoy, ki je pristopil iz ozadja in nakazal smer rešitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.