Beyoncé je navdih za avstralski nebotičnik

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Avstralski arhitekti Elenberg Fraser so pridobili gradbeno dovoljenje za 226 metrov visok 'nebotičnik z oblinami' v Melbournu, ki ga je navdihnil glasbeni spot za pesem Ghost pevke Beyoncé.
Oglej si celoten članek

»Za tiste, ki jih bolj zanima umetnost kot znanost, naj povemo, da je oblika dejansko poklon nečemu bolj estetskemu – verjetno ste videli glasbeni spot za Beyoncéjin singel Ghost,« so povedali arhitekti. Oblika stolpa naj bi bila hommage v tkanino ovitim plesalkam iz glasbenega videa.

 Skladba Ghost pevke Beyoncé (via Youtube)

 

Stavba z 68 nadstropji, ki so ji gradbeno dovoljenje podelili maja letos, bo vsebovala 660 stanovanj in hotel s 160 sobami. Locirana bo v finančnem središču mesta.

Seveda pa obline in vijuge niso le poklon ameriški pevki, pač pa pomagajo pri konstrukcijski učinkovitosti stolpa.

Unikatno formo so arhitekti razvili s pomočjo parametričnega modeliranja - računalniškega programa za oblikovanje kompleksnih oblik – ki pri zasnovi upošteva omejitve, podane s strani mestnih urbanistov, hkrati pa ponudi najučinkovitejšo obliko za specifične podnebne razmere, veter in podobno.

»Ta projekt je rezultat obsežne raziskave. Kompleksna oblika – vertikalna konzola – je pravzaprav najbolj učinkovit način porazdelitve stavbne mase in ponuja najboljše rezultate na področju statike, nihanja in odziva na močan veter,« še povedo arhitekti.

Slikovni material via Dezeen 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.