Ambient
48 ogledov

Beyoncé je navdih za avstralski nebotičnik

Beyonce inspiracija za nebotičnik Žurnal24 main
Avstralski arhitekti Elenberg Fraser so pridobili gradbeno dovoljenje za 226 metrov visok 'nebotičnik z oblinami' v Melbournu, ki ga je navdihnil glasbeni spot za pesem Ghost pevke Beyoncé.

»Za tiste, ki jih bolj zanima umetnost kot znanost, naj povemo, da je oblika dejansko poklon nečemu bolj estetskemu – verjetno ste videli glasbeni spot za Beyoncéjin singel Ghost,« so povedali arhitekti. Oblika stolpa naj bi bila hommage v tkanino ovitim plesalkam iz glasbenega videa.

 Skladba Ghost pevke Beyoncé (via Youtube)

 

Stavba z 68 nadstropji, ki so ji gradbeno dovoljenje podelili maja letos, bo vsebovala 660 stanovanj in hotel s 160 sobami. Locirana bo v finančnem središču mesta.

Seveda pa obline in vijuge niso le poklon ameriški pevki, pač pa pomagajo pri konstrukcijski učinkovitosti stolpa.

Unikatno formo so arhitekti razvili s pomočjo parametričnega modeliranja - računalniškega programa za oblikovanje kompleksnih oblik – ki pri zasnovi upošteva omejitve, podane s strani mestnih urbanistov, hkrati pa ponudi najučinkovitejšo obliko za specifične podnebne razmere, veter in podobno.

»Ta projekt je rezultat obsežne raziskave. Kompleksna oblika – vertikalna konzola – je pravzaprav najbolj učinkovit način porazdelitve stavbne mase in ponuja najboljše rezultate na področju statike, nihanja in odziva na močan veter,« še povedo arhitekti.

Slikovni material via Dezeen 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.