Dunaj: urbano življenje slovenskega para

Foto: Žurnal24 Stanovanje AB, Kombinat. arhitekti Foto: Žurnal24 Stanovanje AB, Kombinat. arhitekti Foto: Žurnal24 Stanovanje AB, Kombinat. arhitekti Foto: Žurnal24 Stanovanje AB, Kombinat. arhitekti Foto: Žurnal24 Stanovanje AB, Kombinat. arhitekti Foto: Žurnal24 Stanovanje AB, Kombinat. arhitekti Foto: Žurnal24 Stanovanje AB, Kombinat. arhitekti Foto: Žurnal24 Stanovanje AB, Kombinat. arhitekti Foto: Žurnal24 Stanovanje AB, Kombinat. arhitekti Foto: Žurnal24 Stanovanje AB, Kombinat. arhitekti Foto: Žurnal24 Stanovanje AB, Kombinat. arhitekti Foto: Žurnal24 Stanovanje AB, Kombinat. arhitekti Foto: Žurnal24 Stanovanje AB, Kombinat. arhitekti Foto: Žurnal24 Stanovanje AB, Kombinat. arhitekti
Kombinat arhitekti so za urbani par uredili stanovanje v osmem dunajskem okraju.
Oglej si celoten članek

»Mestno življenje jima je pisano na kožo,« povedo arhitekti. Zato so stavbo iz začetka 20. stoletja, z visokimi stropovi in prostornimi sobami, preuredili v sodobno, svetlo in zračno stanovanje.

Stanovanju so zrušili sve predelni steni, s čimer so mu povrnili njegovo izvorno tlorisno razporeditev ter pridobili nove poglede in povezave med prostori. Vzpostavila se je logična delitev na bivalni in spalni del – prvi je orientiran na ulično, drugi pa na mirnejšo, dvoriščno stran.

Z odstranitvijo stene je vzdolž ulične fasade stanovanja nastal en sam, središčni prostor stanovanja, v katerem kot osrednji pohištveni element nastopa dolg pult - kuhinja, delovna površina in klop obenem. Tu se kuha, jé, bere in piše, predvsem pa srečuje in druži - velika soba je pravzaprav javni prostor stanovanja. Dolga miza lahko gosti kosilo, službene obveznosti ali kar oboje hkrati. Intimo stanovanja pa lahko ponudita knjižnica z delovno mizo in kavčem ter spalnica, ovita v žametno modrino, ki jo od ostalih prostorov ločuje prehodna omara.

O značaju stanovanja in njegovih lastnikov pa veliko pove že prostorna veža. V njej je na stenah prostor za več koles, ki so zanju ne le osnovno prevozno sredstvo temveč tudi izraz urbane svobode.

Leto projekta in izvedbe: 2015-2016

Površina: 96 m2

Arhitekti: Kombinat. - Alenka Korenjak, Ana Grk in Blaž Kandus

Fotografije: Janez Marolt

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.