Ambient
94 ogledov

Dunaj: urbano življenje slovenskega para

Stanovanje AB, Kombinat. arhitekti
1/14
Žurnal24 main
Kombinat arhitekti so za urbani par uredili stanovanje v osmem dunajskem okraju.

»Mestno življenje jima je pisano na kožo,« povedo arhitekti. Zato so stavbo iz začetka 20. stoletja, z visokimi stropovi in prostornimi sobami, preuredili v sodobno, svetlo in zračno stanovanje.

Stanovanju so zrušili sve predelni steni, s čimer so mu povrnili njegovo izvorno tlorisno razporeditev ter pridobili nove poglede in povezave med prostori. Vzpostavila se je logična delitev na bivalni in spalni del – prvi je orientiran na ulično, drugi pa na mirnejšo, dvoriščno stran.

Z odstranitvijo stene je vzdolž ulične fasade stanovanja nastal en sam, središčni prostor stanovanja, v katerem kot osrednji pohištveni element nastopa dolg pult - kuhinja, delovna površina in klop obenem. Tu se kuha, jé, bere in piše, predvsem pa srečuje in druži - velika soba je pravzaprav javni prostor stanovanja. Dolga miza lahko gosti kosilo, službene obveznosti ali kar oboje hkrati. Intimo stanovanja pa lahko ponudita knjižnica z delovno mizo in kavčem ter spalnica, ovita v žametno modrino, ki jo od ostalih prostorov ločuje prehodna omara.

O značaju stanovanja in njegovih lastnikov pa veliko pove že prostorna veža. V njej je na stenah prostor za več koles, ki so zanju ne le osnovno prevozno sredstvo temveč tudi izraz urbane svobode.

Leto projekta in izvedbe: 2015-2016

Površina: 96 m2

Arhitekti: Kombinat. - Alenka Korenjak, Ana Grk in Blaž Kandus

Fotografije: Janez Marolt

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.