Prenovljena Kobilarna Lipica

Foto: Žurnal24 Kobilarna Lipica Foto: Žurnal24 Kobilarna Lipica Foto: Žurnal24 Kobilarna Lipica Foto: Žurnal24 Kobilarna Lipica Foto: Žurnal24 Kobilarna Lipica Foto: Žurnal24 Kobilarna Lipica Foto: Žurnal24 Kobilarna Lipica Foto: Žurnal24 Kobilarna Lipica, D-R-A-F-T-arhitekti Foto: Žurnal24 Kobilarna Lipica, D-R-A-F-T-arhitekti Foto: Žurnal24 Kobilarna Lipica Foto: Žurnal24 Kobilarna Lipica Foto: Žurnal24 Kobilarna Lipica Foto: Žurnal24 Kobilarna Lipica Foto: Žurnal24 Kobilarna Lipica Foto: Žurnal24 Kobilarna Lipica Foto: Žurnal24 Kobilarna Lipica Foto: Žurnal24 Kobilarna Lipica
Celovita obnova Kobilarne Lipica je po več kot 30 leti eden vidnejših in konkretnejših posegov v najstarejšo blagovno znamko Slovenije.
Oglej si celoten članek

Kobilarna Lipica je začela obratovati pred 438 leti. Je prostor izjemne kulturne krajine in dom plemenitega konja - lipicanca. Njena kulturna in naravna dediščina jo postavljajo na zemljevid sveta.

Edinstveni ambienti kobilarne ter njeni posamezni sklopi (prostorske ureditve, stavbno jedro in kulturna krajina) so se izoblikovali izključno v funkciji temeljne, izvorne dejavnosti – vzreje lipicancev.

Projekt Celovite obnove Kobilarne Lipica izhaja iz odkrivanja in rekonstrukcije primarnih urbanističnih nastavkov posesti Lipica: drevoredov, povezav, parkov, vstopnih točk, tehnične dediščine, infrastrukture in nove prometne ureditve. Arhitekti iz studia D-R-A-F-T so želeli izpostaviti in na novo vzpostaviti mrežo povezav ter oblikovati specifične ambiente z različnimi vsebinami.

Posegi so izvedeni z minimalnimi intervencijami v kamnu, lesu in jeklu.

Gostišče pred prenovo

Posebno mesto v projektu Celovite prenove Kobilarne Lipica zavzema rekonstrukcija in obnova starega gostišča, ki je preoblikovan v Muzej Kulinarike Krasa.

Gostišče po prenovi zdaj zaseda Muzej kulinarike Krasa

Kobilarna Lipica je s korenitim in hkrati subtilnim posegom v zasnovo dobila novo podobo in novo dimenzijo. Vzpostavljena je osnovna platforma, ki omogoča novo gibanje obiskovalca po posesti in neposreden stik z njeno osrednjo figuro – konjem. Z obnovo je olajšano odkrivanje kulturne krajine in občudovanje državnega spomenika na najvišji ravni.

arhitektura: D-R-A-F-T-arhitekti (Matej Mljač, Tilen Stolfa, Tomaz Camernik)

notranje oblikovanje: Neza Perger

leto izvedbe: 2015

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.