Ambient
214 ogledov

Prenovljena Kobilarna Lipica

Kobilarna Lipica
1/17
Žurnal24 main
Celovita obnova Kobilarne Lipica je po več kot 30 leti eden vidnejših in konkretnejših posegov v najstarejšo blagovno znamko Slovenije.

Kobilarna Lipica je začela obratovati pred 438 leti. Je prostor izjemne kulturne krajine in dom plemenitega konja - lipicanca. Njena kulturna in naravna dediščina jo postavljajo na zemljevid sveta.

Edinstveni ambienti kobilarne ter njeni posamezni sklopi (prostorske ureditve, stavbno jedro in kulturna krajina) so se izoblikovali izključno v funkciji temeljne, izvorne dejavnosti – vzreje lipicancev.

Projekt Celovite obnove Kobilarne Lipica izhaja iz odkrivanja in rekonstrukcije primarnih urbanističnih nastavkov posesti Lipica: drevoredov, povezav, parkov, vstopnih točk, tehnične dediščine, infrastrukture in nove prometne ureditve. Arhitekti iz studia D-R-A-F-T so želeli izpostaviti in na novo vzpostaviti mrežo povezav ter oblikovati specifične ambiente z različnimi vsebinami.

Posegi so izvedeni z minimalnimi intervencijami v kamnu, lesu in jeklu.

Gostišče pred prenovo

Posebno mesto v projektu Celovite prenove Kobilarne Lipica zavzema rekonstrukcija in obnova starega gostišča, ki je preoblikovan v Muzej Kulinarike Krasa.

Gostišče po prenovi zdaj zaseda Muzej kulinarike Krasa

Kobilarna Lipica je s korenitim in hkrati subtilnim posegom v zasnovo dobila novo podobo in novo dimenzijo. Vzpostavljena je osnovna platforma, ki omogoča novo gibanje obiskovalca po posesti in neposreden stik z njeno osrednjo figuro – konjem. Z obnovo je olajšano odkrivanje kulturne krajine in občudovanje državnega spomenika na najvišji ravni.

arhitektura: D-R-A-F-T-arhitekti (Matej Mljač, Tilen Stolfa, Tomaz Camernik)

notranje oblikovanje: Neza Perger

leto izvedbe: 2015

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.