Stanovanje za motoristko

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Naročnica, ki je kar nekajkrat prepotovala svet z motorjem, je želela spremembo v življenju in s tem tudi v bivanjskem prostoru. Odločila se je za čist, a grob videz, ki bi jo spominjal na cesto. Končni projekt brez odvečne romantike uteleša novo, sodobno domačnost.
Oglej si celoten članek

Naročnica je RIBA arhitektom svoje oblikovalsko izhodišče pojasnila s sledečimi navodili: "Ne maram klasičnih kuhinj, ne maram povprečnosti, niti povprečnih ljudi. Želim, da je moj dom moja votlina."

Arhitekti so 73 kvadratnih metrov povsem povprečnega stanovanja v socialističnem bloku iz sedemdesetih let v sedišču Ljubljane prenovili s popolnoma drugačno armosfero, ki ustreza naročničinemu karakterju.

Kuhinja pred prenovo.

Sprva je bilo poskrbljeno za bolj logično organizacijo tlorisa. Združeni so bili prej trije ločeni prostori: kuhinja, dnevna soba in predsoba. Zdaj je predsoba svetlejša, kuhinja pa se logično povezuje z jedilnico in dnevnim delom. Ker je bilo potrebno ohraniti dimniške napeljave, ki so potekale po nekaterih stenah, so arhitekti v sredino prostora umestili predelno steno, ki je pravzaprav zidana knjižna omara. 

Obdržano je bilo najboljše iz pretekle dobe: da bi se izognili umetnemu industrijskemu izgledu, so se arhitekti odločili zgolj odstranjiti stropni omet in s tem izpostavliti obstoječ grob betonski strop, poln inštalacijskih razpok. Ob steni je bila ulita nova betonska klop oziroma odlagalna polica. 

Kot konterast surovemu betonu je v stanovanje vnešeno veliko mehkejših in toplejših materialov, kot sta les (oljen hrastov parket in leseni detajli) ter tekstil (dolge plapolajoče zavese). Namesto ploščic je bil v kuhinji uporabljen kar črn bobrovec, ki s svojimi zaobljenimi zaključki v kuhinjo vnaša ženstvenost.

Celotna kuhinja je bila prestavljena in rahlo predelana - zamenjana so bila lica kuhinjskih omaric in delovni pult. Lastnica je izrazila željo, da bi bili vsi kuhinjski aparati (vključno s pečico) skriti za črnimi lici. 

Prav tako je bilo ohranjeno vse lastničino pohištvo - prenova je bila zato izjemno nizkocenovna in okolju prijazna. Ob fotografiranju prostora je fotograf izrekel: "Stanovanje izgleda socialistilčno, industrijsko in seksi obenem," kar za Slovenijo - pravijo arhitekti - ni ravno pogosto.

projektivno podjetje: RIBA, Rupnik in Brodar arhitekti d.o.o. (Janja Brodar, udia, Goran Rupnik, udia, Manica Lavrenčič mia)

fotograf: Janez Marolt

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.