Ambient
80 ogledov

Stanovanje za motoristko

Stanovanje v stolpnici, RIBA arhitekti Žurnal24 main
Naročnica, ki je kar nekajkrat prepotovala svet z motorjem, je želela spremembo v življenju in s tem tudi v bivanjskem prostoru. Odločila se je za čist, a grob videz, ki bi jo spominjal na cesto. Končni projekt brez odvečne romantike uteleša novo, sodobno domačnost.

Naročnica je RIBA arhitektom svoje oblikovalsko izhodišče pojasnila s sledečimi navodili: "Ne maram klasičnih kuhinj, ne maram povprečnosti, niti povprečnih ljudi. Želim, da je moj dom moja votlina."

Arhitekti so 73 kvadratnih metrov povsem povprečnega stanovanja v socialističnem bloku iz sedemdesetih let v sedišču Ljubljane prenovili s popolnoma drugačno armosfero, ki ustreza naročničinemu karakterju.

Kuhinja pred prenovo.

Sprva je bilo poskrbljeno za bolj logično organizacijo tlorisa. Združeni so bili prej trije ločeni prostori: kuhinja, dnevna soba in predsoba. Zdaj je predsoba svetlejša, kuhinja pa se logično povezuje z jedilnico in dnevnim delom. Ker je bilo potrebno ohraniti dimniške napeljave, ki so potekale po nekaterih stenah, so arhitekti v sredino prostora umestili predelno steno, ki je pravzaprav zidana knjižna omara. 

Obdržano je bilo najboljše iz pretekle dobe: da bi se izognili umetnemu industrijskemu izgledu, so se arhitekti odločili zgolj odstranjiti stropni omet in s tem izpostavliti obstoječ grob betonski strop, poln inštalacijskih razpok. Ob steni je bila ulita nova betonska klop oziroma odlagalna polica. 

Kot konterast surovemu betonu je v stanovanje vnešeno veliko mehkejših in toplejših materialov, kot sta les (oljen hrastov parket in leseni detajli) ter tekstil (dolge plapolajoče zavese). Namesto ploščic je bil v kuhinji uporabljen kar črn bobrovec, ki s svojimi zaobljenimi zaključki v kuhinjo vnaša ženstvenost.

Celotna kuhinja je bila prestavljena in rahlo predelana - zamenjana so bila lica kuhinjskih omaric in delovni pult. Lastnica je izrazila željo, da bi bili vsi kuhinjski aparati (vključno s pečico) skriti za črnimi lici. 

Prav tako je bilo ohranjeno vse lastničino pohištvo - prenova je bila zato izjemno nizkocenovna in okolju prijazna. Ob fotografiranju prostora je fotograf izrekel: "Stanovanje izgleda socialistilčno, industrijsko in seksi obenem," kar za Slovenijo - pravijo arhitekti - ni ravno pogosto.

projektivno podjetje: RIBA, Rupnik in Brodar arhitekti d.o.o. (Janja Brodar, udia, Goran Rupnik, udia, Manica Lavrenčič mia)

fotograf: Janez Marolt

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.