Vikend na Gorenjskem

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Mansardno stanovanje, ki so ga zasnovali v biroju GASER Arhitektura, se nahaja v dvostanovanjski hiši v Zalem Logu (Železniki), v strnjenem vaškem naselju. Stanovanje služi kot družinski vikend.
Oglej si celoten članek

Osnovna razporeditev je bila pogojena z obstoječo nosilno konstrukcijo. V mansardnem stanovanju je ohranjen odprt tloris, kjer so združeni kuhinja, jedilnica in dnevna soba.

Notranja oprema je bila zasnovana tako, da se v vogale notranjega ovoja kar najbolje vpne in s tem skrije neposrečene stike in vogale ter hkrati kar najbolje izkoristi poševne stropove. Osnovni prostor je opremljen z nasprotiležečima si hrastovima "stenama" - kuhinjo in knjižno omaro. Med njima je na eni steni pozicioniran kamin, na drugi pa velika okna. Za popolni izkoristek sonca v sicer senčni dolini sta nad knjižno omaro pozicionirani še dve strešni okni. 

Uporabljeni so naravni, prvinski materiali, kot sta hrastov les in lokalni škrilavec. Poudarjena je topla materialnost z rustikalnim izgledom parketa in krtačnim hrastovim furnirjem: izbira odseva okoliško pokrajino in podnebje. Sivi inserti v kuhinji in knjižni omari s svojo barvo posnemajo škrilavec ter nudijo kontrast lesu. Končni rezultat je mehak izgled s poudarjenimi detajli in linijami v sivi.

Posebnost notranje zasnove je kar 120 cm širok kuhinjski blok. Arhitekti pojasnjujejo, da je takšno širino pogojeval nepravilno oblikovan prostor s poševno streho. Kuhinja, kjer so zgornje omarice oblikovane v zob, odlično izkoristi prostor: posebnost je na primer niz omaric nad pultom, ki je spretno maskiran kot stenska obloga, v njem pa se pravzaprav skrivajo pečica, vsi gospodinjski aparati, vtičnice ter pripomočki za kuhanje. 

V kopalnici spodnja kubusna omarica zakriva pralni stroj, medtem ko zgornja skrije vogal med naklonom strehe in stropom. Tudi tukaj je svetloba v prostor vnešena preko strešnega okna, dodatno osvetlitev pa nudita tudi osvetljena okrogla izreza v omaricah.

Splošna osvetlitev prostora je zagotovljena z vgradnimi lučmi, ki so enake v vseh prostorih. V osrednjem prostoru je omogočena zatemnitev svetil, kar v kombinaciji s kaminom ustvari intimno ambientalno osvetlitev. 

V  spalnicah so osnovnim lučem dodana ambientalna svetila, kot npr. samostoječe svetilo s klobukom. 

Velikost stanovanja: 90 m2, avtorji: GASER Arhitektura

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.