Ambient
115 ogledov

Vikend na Gorenjskem

Vikend stanovanje na Gorenjskem, GASER Arhitektura Žurnal24 main
Mansardno stanovanje, ki so ga zasnovali v biroju GASER Arhitektura, se nahaja v dvostanovanjski hiši v Zalem Logu (Železniki), v strnjenem vaškem naselju. Stanovanje služi kot družinski vikend.

Osnovna razporeditev je bila pogojena z obstoječo nosilno konstrukcijo. V mansardnem stanovanju je ohranjen odprt tloris, kjer so združeni kuhinja, jedilnica in dnevna soba.

Notranja oprema je bila zasnovana tako, da se v vogale notranjega ovoja kar najbolje vpne in s tem skrije neposrečene stike in vogale ter hkrati kar najbolje izkoristi poševne stropove. Osnovni prostor je opremljen z nasprotiležečima si hrastovima "stenama" - kuhinjo in knjižno omaro. Med njima je na eni steni pozicioniran kamin, na drugi pa velika okna. Za popolni izkoristek sonca v sicer senčni dolini sta nad knjižno omaro pozicionirani še dve strešni okni. 

Uporabljeni so naravni, prvinski materiali, kot sta hrastov les in lokalni škrilavec. Poudarjena je topla materialnost z rustikalnim izgledom parketa in krtačnim hrastovim furnirjem: izbira odseva okoliško pokrajino in podnebje. Sivi inserti v kuhinji in knjižni omari s svojo barvo posnemajo škrilavec ter nudijo kontrast lesu. Končni rezultat je mehak izgled s poudarjenimi detajli in linijami v sivi.

Posebnost notranje zasnove je kar 120 cm širok kuhinjski blok. Arhitekti pojasnjujejo, da je takšno širino pogojeval nepravilno oblikovan prostor s poševno streho. Kuhinja, kjer so zgornje omarice oblikovane v zob, odlično izkoristi prostor: posebnost je na primer niz omaric nad pultom, ki je spretno maskiran kot stenska obloga, v njem pa se pravzaprav skrivajo pečica, vsi gospodinjski aparati, vtičnice ter pripomočki za kuhanje. 

V kopalnici spodnja kubusna omarica zakriva pralni stroj, medtem ko zgornja skrije vogal med naklonom strehe in stropom. Tudi tukaj je svetloba v prostor vnešena preko strešnega okna, dodatno osvetlitev pa nudita tudi osvetljena okrogla izreza v omaricah.

Splošna osvetlitev prostora je zagotovljena z vgradnimi lučmi, ki so enake v vseh prostorih. V osrednjem prostoru je omogočena zatemnitev svetil, kar v kombinaciji s kaminom ustvari intimno ambientalno osvetlitev. 

V  spalnicah so osnovnim lučem dodana ambientalna svetila, kot npr. samostoječe svetilo s klobukom. 

Velikost stanovanja: 90 m2, avtorji: GASER Arhitektura

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.