2.500 evrov kazni, če imate detektor za radar

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ste vedeli? V Španiji je kaznivo voziti z avdioslušalkami na glavi, na Poljskem je najnižja dovoljena hitrost na avtocesti 40 km/h, na Madžarskem morate imeti pri vožnji zunaj mest svetila prižgana tudi podnevi.
Oglej si celoten članek

Če se boste z avtomobilom odpravili v tujino, se prepričajte o predpisih, ki veljajo za državo, v katero potujete.

Podnevi morate imeti svetila na vozilu prižgana v Bolgariji, Estoniji, Latviji, Litvi ter na Češkem, Danskem, Islandiji, Poljskem, Slovaškem in Švedskem, medtem ko Madžari to zahtevajo pri vožnji zunaj naselij. V Italiji je uporaba obvezna na avtocesti, prepovedana pa v mestih.

Ne s slušalkami na glavi

V številnih državah policisti ne marajo voznikov, ki imajo v vozilih detektor za radar. Kazni so različno visoke. Med najvišjimi so na Portugalskem, in sicer od 500 do 2.500 evrov, voznik pa mora napravo iz avtomobila odstraniti takoj. V Španiji je prepovedano voziti s slušalkami na glavi – kazen je 300 evrov, če ne boste pripasani, bo to vašo denarnico olajšalo za od 150 do 200 evrov. V Španiji morajo tujci plačati kazen neposredno policistu, ki jih kaznuje, imajo pa 30 odstotkov popusta. V nasprotnem primeru se lahko policist odloči, da zaseže avtomobil.

Tridnevni tečaj o vplivu alkohola na voznika

Na Nizozemskem policisti neuporabo varnostnega pasu kaznujejo glede na mesto vožnje. Če vas ujamejo v naselju in niste pripasani, je predvidena kazen 51 evrov, zunaj naselij 102 evra, na avtocesti pa 135 evrov. Tisti, ki ga ujamejo z več kot 1,3 promila alkohola v krvi, mora na obvezen tridnevni tečaj o vplivu alkohola na voznika.

Največje izjeme o omejitvi hitrosti na avtocesti so na Poljskem, kjer je najnižja dovoljena hitrost 40 kilometrov na uro (km/h). Pozorni bodite tudi pri prevozu otrok. V Grčiji morate v avtomobilu prevažati gasilski aparat.

V Avstriji otroci, mlajši od 12 let, v avtomobilu ne smejo sedeti na sopotnikovem sedežu, otroci, nižji od 150 centimetrov, se ne smejo prevažati na prednjih sedežih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 10:44 12. Avgust 2013.

    Se vidi , da so šolske počitnice in da otroci vodilnih morajo nekaj zaslužiti, pol pa taki zmazki ven priletijo. …

  • 10:42 12. Avgust 2013.

    Bombastičen naslov , ki naprej v samem članku veze z hurcem nima. Imam radar in želim , če že pišejo …

  • 21:02 1. Avgust 2013.

    Jutri vzamem gasilski aparat in grem na gasilno veselico! :)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.