Avto
703 ogledov

2.500 evrov kazni, če imate detektor za radar

Radarski detektor namestite na vetrobransko steklo. Žurnal24 main
Ste vedeli? V Španiji je kaznivo voziti z avdioslušalkami na glavi, na Poljskem je najnižja dovoljena hitrost na avtocesti 40 km/h, na Madžarskem morate imeti pri vožnji zunaj mest svetila prižgana tudi podnevi.

Če se boste z avtomobilom odpravili v tujino, se prepričajte o predpisih, ki veljajo za državo, v katero potujete.

Podnevi morate imeti svetila na vozilu prižgana v Bolgariji, Estoniji, Latviji, Litvi ter na Češkem, Danskem, Islandiji, Poljskem, Slovaškem in Švedskem, medtem ko Madžari to zahtevajo pri vožnji zunaj naselij. V Italiji je uporaba obvezna na avtocesti, prepovedana pa v mestih.

Ne s slušalkami na glavi

V številnih državah policisti ne marajo voznikov, ki imajo v vozilih detektor za radar. Kazni so različno visoke. Med najvišjimi so na Portugalskem, in sicer od 500 do 2.500 evrov, voznik pa mora napravo iz avtomobila odstraniti takoj. V Španiji je prepovedano voziti s slušalkami na glavi – kazen je 300 evrov, če ne boste pripasani, bo to vašo denarnico olajšalo za od 150 do 200 evrov. V Španiji morajo tujci plačati kazen neposredno policistu, ki jih kaznuje, imajo pa 30 odstotkov popusta. V nasprotnem primeru se lahko policist odloči, da zaseže avtomobil.

Tridnevni tečaj o vplivu alkohola na voznika

Na Nizozemskem policisti neuporabo varnostnega pasu kaznujejo glede na mesto vožnje. Če vas ujamejo v naselju in niste pripasani, je predvidena kazen 51 evrov, zunaj naselij 102 evra, na avtocesti pa 135 evrov. Tisti, ki ga ujamejo z več kot 1,3 promila alkohola v krvi, mora na obvezen tridnevni tečaj o vplivu alkohola na voznika.

Največje izjeme o omejitvi hitrosti na avtocesti so na Poljskem, kjer je najnižja dovoljena hitrost 40 kilometrov na uro (km/h). Pozorni bodite tudi pri prevozu otrok. V Grčiji morate v avtomobilu prevažati gasilski aparat.

V Avstriji otroci, mlajši od 12 let, v avtomobilu ne smejo sedeti na sopotnikovem sedežu, otroci, nižji od 150 centimetrov, se ne smejo prevažati na prednjih sedežih.

Komentarjev 7
  • Žurnalček 10:44 12.avgust 2013.

    Se vidi , da so šolske počitnice in da otroci vodilnih morajo nekaj zaslužiti, pol pa taki zmazki ven priletijo. Mene zanima , a na Žurnalu sploh berejo in vedo , kaj si sodelujoči mislimo o polovici njihovih prispevkov ? Zgleda da ne !

  • Žurnalček 10:42 12.avgust 2013.

    Bombastičen naslov , ki naprej v samem članku veze z hurcem nima. Imam radar in želim , če že pišejo take naslove , da povedo , kje so radarji dovoljeni in kje ne , Ne pa naslov o enem , ...prikaži več članek pa o povsem drugem. Kaj ima radar z lučmi ? NIČ. Ker ni obvezen del opreme avtomobila.

  • Trovlak 21:02 01.avgust 2013.

    Jutri vzamem gasilski aparat in grem na gasilno veselico! :)