Avto
122 ogledov

V avtomobilu imejte gasilni aparat!

Požar avtomobilov pri Luciji. Jaka Vran
"Absolutno priporočam, da imajo ljudje v avtomobilu gasilni aparat,“ pravi namestnik poveljnika poklicne Gasilske brigade Ljubljana Jože Ložnar Kranjc.

Pri nas zakon ne predpisuje, da morajo biti osebna vozila opremljena z gasilnim aparatom (najustreznejši je gasilnik z dvema kilogramoma gasilnega prahu), a je priporočljivo, da ga imate kljub temu na dostopnem mestu v avtomobilu.


To priporočajo tudi gasilci. Namestnik poveljnika poklicne Gasilske brigade Ljubljana Jože Ložnar Kranjc pravi, da je treba vedeti, da je bil nedeljski požar pri Luciji, kjer so zgoreli avtomobili v koloni, posledica prometne nesreče, zato so ljudje velikokrat v šoku in je od njih težko pričakovati, da bi še gasili ogenj.

Prva je osebna varnost

"V vsakem primeru je treba pristopiti h gašenju. Prvi trenutki so odločilni za to, ali se bo požar pogasil ali ne. Ko požar prihaja v fazo polnega gorenja, se je že zaradi same vročine težko približati ognju, saj nimamo opreme, ki bi nas ščitila proti vročini," o tem, ali gasiti požar ali ne, pravi Ložnar in dodaja, da je vedno na prvem mestu osebna varnost: "Ljudje se vsekakor morajo umakniti. Če lahko, potem ko se varno umaknejo, pogasijo požar, je toliko bolje. Čim prej pa je treba o požaru obvestiti gasilce na 112."

Požar na avtu | Avtor: Wikimedia Wikimedia
O pravilnem ukrepanju ob požaru in rokovanju z gasilnimi aparati se lahko ljudje pozanimajo vsak dan, saj imamo v Sloveniji več kot 1.200 prostovoljnih gasilskih društev. Pomembno je tudi, da ima gasilni aparat vse certifikate.

Pred dopustom na pregled k mehaniku

"Če ljudje nimajo gasilnega aparata, bo šlo s priročnimi sredstvi bolj težko. V sili lahko uporabijo zemljo, pesek, sneg ali kakšno drugo sredstvo, a neveščim svetujem, da, če nimajo ustreznih aparatur ali so nevešči gašenja, ne odpirajo pokrova motorja, ker tako le po nepotrebnem dovajajo kisik," pravi Ložnar Kranjc, ki ljudem pred odhodom na dopust z avtomobilom svetuje, naj ga odpeljejo na pregled k mehaniku, kjer bodo preverili, ali je z električno napeljavo vse v redu: "Po navadi se pojavi napaka na električnih napeljavah pri vozilih, ki so preobremenjeni zaradi klime ali kako drugače. Zato se plamen začne seliti naprej po vozilu."

Glavni znak, da bi se vozilo lahko vžgalo, je tipičen smrad po zažgani plastiki. Takrat varno zapeljite na rob vozišča in ugasnite motor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.