Avto
35 ogledov

Cestno morijo lahko zaustavite le vi sami

Prometna nesreča Shutterstock
Vozniki so tisti, ki upravljajo vozilo, slabe ceste ne morejo biti izgovor, ob poslabšanju prometne varnosti v zadnjih dneh opozarjajo na agenciji za varnost prometa. Trenutno kar tretjina več smrtnih žrtev kot lani.

Konec aprila in začetek maja se je varnost na naših cestah močno poslabšala, smrt je kosila med motoristi, avtomobilisti in pešci, po večini je šlo za mlade ljudi. Še posebno pa odmevata nesreča, ko je pijani voznik trčil in smrtno poškodoval 18-letnika na skuterju, ter sinočnja nesreča v Ljubljani, ko je voznik trčil v 19-letnici, nato pa pobegnil. Obe mladenki sta umrli.

"Res je, statistika ni dobra. Vreme in dolga zima imata pri tem svoj delež, pa tudi kriza in slabo stanje cest," pravi Franc Pojbič, v. d. direktorja agencije za varnost prometa. "Toda kljub vsemu je voznik tisti, ki upravlja vozilo in mora biti kar najbolj pozoren," opozarja na glavne krivce za nesreče. Na agenciji opominjajo, da je april statistično najnevarnejši mesec, zato upajo, da je cilj o manj kot 128 mrtvih na naših cestah letos še uresničljiv. 

"Še vedno sta glavna vzroka prevelika hitrost in alkohol. Je pa res, da je tudi odnos ljudi do prometa po večini slab, zato v agenciji pripravljamo potrebne ukrepe za spremembo tega odnosa, in to vseh udeležencev in odgovornih institucij." Pojbič tako napoveduje spremembe na področju vozniških izpitov in vseživljenjskega učenja ter na področju tehnične varnosti in infrastrukture.

Motoriste neupoštevanje pravil drago stane

Prometna varnost se je sicer lani v primerjavi s prejšnjimi leti izboljšala. Enako velja na področju statistike motoristov, ki so zlasti v toplih mesecih med najbolj ogroženimi.

Pri motoristih so poglavitni vzroki prometnih nesreč neupoštevanje pravil o prednosti, neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje ter nepravilno prehitevanje. Samo v zadnjih 14 dneh so sicer na cestah umrli štirje vozniki enoslednih vozil; nazadnje po večdnevnem boju za njegovo življenje 24-letnik, ki je padel zaradi neprilagojene hitrosti. Med vožnjo s skuterjem ni uporabljal varnostne čelade.

Komentarjev 11
  • d 17:54 07.maj 2013.

    dragec: tebe bi lahko slekli do nagega, pa bi jih koval v zvezde, verjetno si pri koritu in si se oprasil z davkoplacevalskim denarjem

  • izRODEk 15:47 07.maj 2013.

    Bili so ukrepi nekdanje ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal in direktorja policije Janka Gorška ter pravosodnega ministra Aleša Zalarja. pa je nek navaden sVinjko s svojo fašizmu naklonjeno organizacija "Slovenska Destruktivna Stranka" rekel, da so ukrepi napačni, da so ...prikaži več preostri, da so nepotrebni, da jih je potrebno spremeniti. In so jih. In tukaj so rezultati - tretjina več mrtvih.In za one, fašizmu naklonjene je Katarina še vedno pasja prinesa. Izgubljenim življenjem navkljub. To. To vas, dragi, nekoč prijatelji na desni strani, dela fašiste. Ker ste pripravljeni nadaljevati svojo gonjo proti vsemu, kar ne smrdi po Janši, tudi za ceno človeških življenj. To je fašizem. Zamislite se. Eh, kaj bi...vem, da se ne boste...NE janšizmu!

  • Luka Lovše 15:28 07.maj 2013.

    Ceste niso krive???, pol pa res ne vem kaj bi še lahko bilo, pa ne mi spet tuki nakladat o brzini in alkoholu, ceste so katastrofalne, ne da moraš voziti slalom ampak superveleslalom pri nizkih hitrostih vsaj po lokalnih cestah ...prikaži več ki so uničene od kamijonov. Kako se že po japonsko reče slovenskim cestam - samajama;)!