Slovenija > Črna kronika
31 ogledov

Ceste vzele tri motoriste v petih dneh

Nesreča motorista Daša Purgaj
Včeraj je v Novemu mestu življenje izgubil 18-letni motorist. Med vikendom pa sta umrla še dva motorista. Torej v petih dneh trije.

Včeraj se je v Novem mestu, na Ljubljanski cesti, nekaj minut pred 21. uro pripetila prometna nesreča, v katero sta bila vpletena voznik avtomobila in 18-letni voznik motornega kolesa.

Po prvih ugotovitvah ogleda je 38-letni voznik osebnega vozila BMW X6 peljal po Ljubljanski cesti v Novem mestu iz smeri izvoza avtoceste Karteljevo proti nakupovalnemu središču BTC.  V Veliki Bučni vasi je zapeljal na nasprotno stran in zadel 18-letnika, ki se je s skuterjem peljal po svoji strani ceste. Trčenje je bilo tako silovito, da je 18-letnik na kraju (kljub uporabi varnostne čelade) umrl.

Opravljen preizkus alkoholiziranosti je pokazal pri vozniku avtomobila 0.52 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Odrejen je bil strokovni pregled.

Ogled kraja je vodila dežurna preiskovalna sodnica ob sodelovanju okrožne državne tožilke ter policistov postaje prometne policije in policijske postaje Novo mesto. Na kraju je strokovno pomoč nudila forenzična strokovnjakinja sektorja kriminalistične policije policijske uprave Novo mesto.

Ljubljanska cesta iz smeri izvoza avtoceste A2 Karteljevo proti krožnemu križišču "Situla" je bila zaradi ogleda kraja, odstranjevanja posledic in čiščenja vozišča od 21.00 do 02.00 ure zjutraj zaprta. Obvozi so bili urejeni.

Voznika osebnega vozila bodo po pridobljenih rezultatih strokovnega pregleda kazensko ovadili na okrožno državno tožilstvo v Novem mestu zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. Za omenjeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen do osmih let zapora in prepove vožnje motornega vozila. Gre že za tretjo žrtev cest v zadnjih petih dneh.

Med vikemdom dva mrtva

V soboto se je v Hotinji vasi zgodila nesreča, v njej je umrl 46-letnik. Do nesreče je prišlo, ker je motorist vozil v naselju z neprilagojeno hitrostjo, je pričel močno zavirati, pri tem pa je izgubil oblast nad motornim kolesom in padel po vozišču. Po padcu je trčil v osebni avtomobil. Na kraju so mu nudili prvo pomoč, vendar je za posledicami nesreče umrl.

Le dan kasneje pa je v nesreči na obvoznici pri Žalcu umrl 42-letnik z območja Šentjurja pri Celju, ki je vozil motorno kolo z avtoceste proti Žalcu. Tam mu je prednost izsilil voznik osebnega avtomobila, ki je vozil iz Ložnice proti regionalni cesti in zavijal levo.

Statistika malce boljša

Varnost motoristov se je po statistiki za lani nekoliko izboljšala, kažejo podatki Generalne policijske uprave. Manj je nesreč, tudi tistih, ki se končajo s hudimi poškodbami ali smrtjo. Vseh prometnih nesreč, v katere so bili vključeni vozniki motorjev, je bilo lani 1.128, v njih se jih je hudo poškodovalo 191, umrlo pa 22 ljudi. Najpogostejši vzroki najhujših prometnih nesreč z motoristi so bili neprilagojena hitrost, nepravilna stran ali smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti, kažejo podatki.

In nekaj nasvetov, …

  • Na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči.
  • Nosite zaščitna oblačila in varnostno čelado svetle in odsevne barve.
  • Na oblačilih in varnostni čeladi naj bo več odsevnih teles.
  • Nosite odsevni brezrokavnik.
  • Vozniki drugih vozil pa naj bodo pozorni na večje število motoristov na cestah.
Komentarjev 8
  • Andrej Jehart 22:23 01.maj 2013.

    pogledam desno in levo in nič zapeljem in bum pripelje ko nor potem pa jas kriv hvala BOGU imel najmanjštiri take primere nikomur nič z avtom zapeljem 20 izkrižišča na cesto motorist z 80 iz ovinka žav bummmmmmmmmmmmmmmmm kriv jas ...prikaži večjas zapiram pot motoristossžav obužujem motoriste sam kar je res je res fantje po pameti potem pa po cest

  • Petrca Žibert 20:02 01.maj 2013.

    Tudi, če ima BMW-ja X6 še ne pomeni, da ima denar....lahko je navadna preserancija. Da dobi kazen 6 let se mi zdi nesmiselna, ker bo z občutkom krivde moral živeti do konca življenja. Ga ne branim.... žal mi je mladega ...prikaži več motorista in ostalih motoristov, ki so pogosto žrtve nas voznikov, ker se obnašamo kot, da nam nihče nič ne more, če sedimo v svojem vozilu....žal je tako in nič drugače.

  • Gargox 19:48 01.maj 2013.

    a se ti hecas?zaradi idiotov bi ti kr tako prepovedal motorje?namesto tega da bi prepovedali bi lahko popravli ceste pa starim voznikom odvzeli izpit,ne recem da motoristi niso nikoli krivi ampak priznajte da vozniki avtov redko kdaj ...prikaži več opazite motorista pa ne zaradi tega ker je v crno oblecen pa brez odsevnikov ampak enostavno niste skoncentrirani na voznjo.. potemtakem bi mogu prepovedat avte ?