Avto
103 ogledov

Revolucionarno vozilo za reševanje v tunelih

Vozilo merkur
1/8
Ziegler
Nemško podjetje Ziegler bo prihodnji teden javnosti premierno predstavilo revolucionarno vozilo merkur za reševanje ponesrečencev v tunelih, ki bo v primeru nesreče pomagal pri reševanju iz tunela Učka na Hrvaškem, kjer predvsem v konicah turistične sezone prihaja do daljših zastojev.

Vozilo temelji na treh prostorih: prve kabine, prostora za reševanje in druge kabine. Ta koncept omogoča prehod skozi vozilo iz ene v drugo kabino ter tudi na vozniško mesto. V vozilo je vgrajen tudi rezervoar zraka, ki omogoča tvorjenje nadtlaka v vozilu in preprečuje vstop zunanjih molekul in dima v vozilo. Na ta način se zagotovijo optimalni pogoji za upravljanje vozila v ozkih predelih (v tunelih) v izrednih okoliščinah (požar v tunelu).

Vozilo merkur | Avtor: Ziegler Ziegler
Predvideno je, da z vozilom upravlja ena oseba z enim članom posadke. Naenkrat lahko pelje 12 ponesrečencev. V vsaki kabini je vozniško mesto opremljeno z enim ziegler sedežem z integriranim dihalnim aparatom, v prostoru za reševanje in evakuacijo pa se nahaja osem sedežev in štiri stojišča. Za vsako mesto je zagotovljena tudi maska - kapuca za dihanje, ki je priključena na rezervoar zraka vozila.

Z vozilom je mogoče upravljati v obeh smereh, vendar je lahko naenkrat aktivna samo ena kabina oziroma eno upravljavsko mesto. Z aktivacijo posamezne kabine se druga kabina avtomatsko deaktivira, enako velja tudi za upravljanje osi pod to kabino.

Električni pogon vozila 4x4 je osnovan na dveh trifaznih elektromotorjih z vodnim hlajenjem nominalne moči 2 x 76,6 kW (maks. 2 x 95 kW), vsak za pogon posamezne osi. Celotni sistem je kontroliran s pomočjo računalnika. Vsi podatki vezani na vozilo in nje#gove sisteme se priklapljajo preko CAN-BUS zbiralnika in so dostopni v vsakem trenut#ku preko terminala na vozniškem mestu. Na vsako kabino vozila je vgrajena po ena termokamera, vozilo pa ima tudi kamero za vzvratno vožnjo.

Vozilo merkur | Avtor: Ziegler Ziegler
Vozilo ima na vsaki strani vozila vgrajena vrata s pnevmatskim odpiranjem. Za zunanji dostop so vgrajena tudi štiri vrata z ročnim odpiranjem. Zaloga zraka je sestavljana iz skupaj 14 jeklenk po 50 litrov (ob vključenih vseh potrošnikih). Tlak polnjenja jeklenk znaša 300 barov. Zaloga zraka se vključi avtomatsko ali ročno. Avtonomija zaloge zraka znaša pet ur. Spodnji del vozila je zaščiten z metalno oblogo, na katero je nanešen tudi trajni sloj spodnje zaščite. Na vozilo je vgrajena tudi samozaščita vozila z vodo iz skupaj deset ročnikov, ki pokrivajo pokrivajo zunanji del vozila. Zunanja in notranja razsvetljava ter svetlobna signalizacija je izvedena v LED tehnologiji, kar prispeva k manjši potrošnji električne energije. Vgrajene so strešne in spred#nje modre bliskavice. Vozilo je opremljeno tudi z gasilsko sireno in opozorilom.

Komentarjev 1
  • 3bf380e8ff4a1a3ca722a5b8e09fa09165a04288 12:42 24.junij 2012.

    Tako pomembna novica, da je morala biti objavljena kar nelektorirana. Saj jo človek komaj prebere. Kot če bi jo napisal guglov prevajalnik.Ne objavljajte nelektoriranih člankov!