Avto
7 ogledov

Na odih brez skrbi

3 do 10 evrov boste odšteli za dan najema navigacijske naprave. (Foto: iStockpho Žurnal24 main
Pred odhodom. Preglejte delovanje svetil, brisalcev in tekočin. Na pot z navigacijo takrat, ko so gneče najmanjše.

Pot na oddih se lahko hitro sprevrže v pravo moro, če gremo na pot nepripravljeni.

Kaj narediti sami?
Nasvet. Za optimalno delovanje avta lahko veliko naredite že sami. Preglejte nivo vseh tekočin, pritisk v pnevmatikah in njihovo obrabljenost ter delovanje svetil in brisalcev. Če je naslednji redni servis v bližnji prihodnosti, ga opravite pred odhodom.

Zato pred odhodom preglejte delovanje vitalnih delov avtomobila, dopolnite prvo pomoč in orodje ter poskrbite, da ste s potjo, na katero se podajate, dobro seznanjeni.

Daljša pot – redni postanki
Pred odhodom velja preveriti stanje hladilne tekočine, motornega olja, zavorne tekočine in akumulatorja, preverjanje učinkovitosti zavor pa raje prepustite serviserju. Če so vam zavore pred kratkim zamenjali, pa lahko sami naredite tudi test zaviranja na ravnem pri 30 kilometrih na uro.

Preverite tudi pritisk v pnevmatikah, in če boste vozili polno naloženi, ga zvišajte na zgornjo predpisano mejo, s čimer boste zmanjšali kotalni upor in znižali porabo. Preverite in dopolnite tudi orodje ter prvo pomoč.

predpisi, tujina, tabela | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Pri daljši vožnji je zelo pomembno delati redne postanke, in sicer pet minut na uro vožnje. Na pot vzemite tudi dovolj tekočine, hrano in avtokarto.

Na pot spočiti
Če se boste na pot podali ponoči, prilagodite hitrost vožnje in varnostno razdaljo. Na pot vedno pojdite spočiti in ne neposredno po prihodu iz službe. Pri pitju kave in drugih poživil bodite pazljivi, saj ti budnost povečajo le kratkotrajno.

Potovanje naj bo igra
Z otroki se pogovarjajte in jih zamotite z igro. Postanki naj bodo redni, saj otroci potrebujejo več gibanja kot odrasli. Če je v avtu en otrok, naj se starša pri sedenju na zadnji klopi izmenjujeta. Pozorni bodite tudi pri namestitvi otroškega 
sedeža.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.