Avto
36 ogledov

Na Hrvaškem točite le eurogorivo

bencin, črpalka, evri, gorivo Shutterstock
Izbira. Ko točite gorivo na Hrvaškem, bodite pozorni na njegovo kakovost.

Posamezni novejši motorji Euro5 zahtevajo uporabo ustreznega, čistega goriva, gorivo slabe kakovosti lahko zato precej podraži dopust. Stroški ob zapletih so lahko visoki, saj črpalke stanejo tudi 1.500 evrov, velik strošek, vse tja do 800 evrov, predstavljajo tudi šobe. Predvsem na Hrvaškem, kamor se odpravlja na tisoče slovenskih dopustnikov, je gorivo slabše kakovosti.

Nemški Adac opozarja, da črpalke ponujajo navadno dizelsko gorivo, ki pa je namenjeno le tovornjakom in ne ustreza sodobnim motorjem, zato točite le eurodiesel. Tudi 95-oktanski neosvinčen super ni ustrezen; izberite eurosuper. Priporočljivo je tudi, da shranjujete račune za gorivo.

Neodvisne meritve so pokazale, da imajo najboljše gorivo na črpalkah verige Tifon, sledita OMW in Ina. Petrol ni bil vključen v raziskavo.

Komentarjev 3
  • Ferluci 09:41 01.avgust 2013.

    Enako meni. Odsvetovali so mi Petrol zaradi istega vzroka.

  • Ferluci 11:12 24.september 2012.

    Petrol ni bil vključen v raziskavo...Večinoma sem uporabljal Petrolovo gorivo (dizel), na avtomocestnih črpalkah. Na prvem rednem pooblaščenem servisu so mi to odsvetovali, saj je bilo bilo v gorivu (in filtru) veliko nečistoč in vode. Priporočili so mi druge ...prikaži veče črpalke. Sicer pa Petrol, kolikor vem, uvaža gorivo iz Hrvaške. Torej vsebina članka najverjetneje kar drži.

  • Android 10:47 18.julij 2012.

    Jaz bom še naprej ostal pri Petrolu, sploh ker majo tud na hrvaškem ta novi Qmax s katerim mi je poraba opazno padla in je najnižja med vsemi naftaši.