Avto
40 ogledov

Nad vročino brez klime

Avto senca Žurnal24 main
Tudi brez klime lahko poskrbimo, da je temperatura v avtomobilu še sprejemljiva.

Klimatska naprava. Mnogi si brez nje poleti ne predstavljajo vožnje, res pa je tudi, da klime veliko ljudi ne prenaša najbolje. Kje je rešitev?

1. Bel ali srebrn avto
Avtomobili bele barve so veliko hladnejši kot denimo črni. Zelo dobro se obnese tudi srebrna barva.

2. Senca ali garaža
Če se le da, avto parkirajte v senco. Pri tem predvidite gibanje sonca. Ker se poleti temperatura precej dvigne, priporočamo, da avto, preden krenete na daljšo pot, zapeljete v garažo.

3. Zadnji del proti soncu
Če avta ne morete postaviti v senco, lahko nižjo temperaturo dosežete, če obrnete zadnji del vozila proti soncu, saj ima skoraj vsak avto na zadku manj steklenih površin.

4. Pred vožnjo prezračite
Pred zagonom odprite vsa vrata ali okna in za minuto prižgite ventilacijo na maksimum. Med vožnjo rahlo priprite okna, po dva naenkrat, da ustvarite prepih.

Nadomestilo klime

Za avtomobile brez klime obstajajo številne zvijače, čeprav mnoge od teh ne delujejo, zato previdno pri nakupu. Ventilatorji samo mešajo segreti zrak, ponavadi jih zaradi večjega učinka usmerjamo v telo, pri čemer pa se lahko prehladimo.

Drugi način so odprta strešna okna, vendar lahko pihanje povzroči bolečine v vratu, previdni pa bodite tudi, če imate pogosta vnetja ušes ali v avtu vozite tudi otroke. Obstajajo tudi številne folije, pokrivala za celoten avtomobil in zatemnitve stekel, pri nakupu pa bodite pozorni predvsem na kakovost, garancijo in na to, ali ima izdelek oziroma proizvajalec certifikat kakovosti.


Pokrivala

Armaturne plošče so zelo izpostavljen del, sonce pa lahko materialu in njegovemu videzu na dolgi rok tudi škodi. Obstajajo številna pokrivala, ki odbijajo sončno svetlobo, da pa se jih kupiti tako v mnogih trgovinah z avtoopremo kakor tudi v supermarketih. Namestite jih na vetrobransko steklo. Tovrstno senčilo stane od treh evrov dalje. Namesto teh lahko uporabite tudi kakšno staro pregrinjalo. Zaradi največje mere odboja sončne toplote je najprimernejša bela barva.

Če imate otroke, lahko na zadnja stranska stekla namestite senčila z otroškimi motivi, bodite pa pozorni, da ne bodo zmanjšala preglednosti iz vozila.

Klima je lahko zdravju škodljiva

Največja napaka voznikov, ko sedejo v razgret avtomobil, je, da klimo nastavijo na najnižjo temperaturo, stopnjo ventiliranja pa na najvišjo. To za zdravje ni priporočljivo. Temperaturo je treba zmanjševati postopoma, na začetku je priporočljivo, da se temperatura postavi za pet stopinj Celzija manj, kot je zunanja temperatura.

Bolje preprečiti kot zdraviti

Slaba skrb za klimatsko napravo lahko povzroči okvaro kompresorja, cena popravila pa v tem primeru zraste tudi za nekajkrat. V nekaterih avtomobilih je plina dovolj tudi za nekaj let, pri drugih pa ga je treba vsako leto polniti. Manjša količina plina zahteva večje naprezanje kompresorja, kar vpliva tudi na večjo porabo goriva in možnost okvare kompresorja. V servisnih delavnicah vam poleg kontrole naprave in polnjenja opravijo še protibakterijsko čiščenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.