Avto
65 ogledov

Na dopust le z izpravnim vozilom

Avto na cesti Shutterstock
Le izpraven avtomobil je varen avtomobil, zato nikar ne pozabite nanj, preden se odpravite na dopust na večsto kilometrov oddaljeno plažo.

Počitnice, ki ste se jih veselili tako dolgo, lahko hitro pokvari takšna ali drugačna okvara, ki bi se je bilo mogoče izogniti z zgolj nekajminutnim pregledom.

Stvari, ki jih lahko sami preverite na avtomobilu:

Svetila. Vse luči morajo delovati brezhibno in morajo biti čiste.

Zavore. Če avtomobil ob zaviranju nese postrani ali se izpod zavor slišijo ropotajoči glasovi, nikar ne odlašajte in čimprej obiščite serviserja. Varnost je na prvem mestu.

Nivo tekočin. Ne samo poln rezervoar goriva, tudi druge tekočine so vitalne za normalno delovanje avta. Nivo olja lahko preverite s pomočjo paličice, ki štrli iz motorja in je po navadi njena kapica žive barve. Ko jo prvič potegnete iz tulca, jo najprej obrišite s papirnato brisačo in nato še enkrat do konca potisnite v ležišče. Nato jo zopet vzemite ven - idealno je, če se sled olja vidi do sredine vgravirane skale. Pazite, da dolivate zgolj predpisano olje.

Zelo pomemben sta tudi nivo zavorne tekočine in nivo hladilne tekočine, pri katerih pa se mesto za dotakanje in preverjanje pod motornim pokrovom razlikuje od tipa avtomobila. Ne pozabite na tekočino za pranje stekel, ne zadovoljite se zgolj z vodo, saj razpacanega mrčesa to ne bo odstranilo. Če dotakanju niste kos, poiščite pomoč.

Delovanje klimatske naprave. Slabo delujoča klimatska naprava bo razlog najmanj za prepir in slabo voljo, vroča potniška kabina pa vpliva tudi na počutje in reakcijski čas. Če vaša klimatska naprava deluje slabotno, čimprej obiščite servis, kjer vam bodo dopolnili hladilni plin.

Tlak v pnevmatikah. Premalo napolnjene pnevmatike vplivajo na večjo porabo goriva, daljšo zavorno pot in slabšo stabilnost. Na dopust običajno odhajamo z dodobra obloženim avtomobilom, zato je smiselno tlak v pnevmatikah povečati za 0,1-0,2 bara nad določeno  mejo, ki jo najdete v navodilih za uporabo avtomobila.

Odstranite iz avtomobila stvari, ki so nenujne. Če s seboj ne boste vzeli kolesa, potem prtljažnik za kolo na strehi pomeni le dodatno maso in večji upor. Ne pozabite pa s seboj vedno imeti kakšno plastenko vode in toplo odejo. Če s seboj peljete kolesa ali strešni kovček, jih dobro pritrdite, po možnosti z dodatnimi zateznimi trakovi.

Dodatna oprema. Zelo priporočljivo je s seboj vzeti senčnik za vetrobransko steklo ali še bolje pokrivalo za celoten avtomobil. Tako ga boste zaščitili pred pripeko.

Komentarjev 2
  • Stolp 15:07 06.julij 2011.

    Aja, še to: to besedo na b v nadaljnjem tekstu celo uporabite. Zakaj namreč tudi luči ne delujejo 'izpravno'?

  • Stolp 15:05 06.julij 2011.

    Važno, da je vozilo 'izpravno'. Ne bom vam izdal pravilne slovenske besede. Začne se na b.