Avto
10 ogledov

Na Hrvaškem najbolj varne avtoceste

hrvaska avtocesta Matija Topolovec/PIXSELL
Po zadnjih meritvah neodvisne evropske organizacije EuroRAP, ki zajemajo stanje in število nesreč med letoma 2007 in 2009, so hrvaške avtoceste ocenjene kot zelo varne. Izjema je nov odsek med Splitom in Dubrovnikom, ki ga v oceno še niso zajeli.

Precej slabše pa je stanje na navadnih cestah, še posebno vzdolž obale, ki so večinoma označene kot visokorizične. Slovenski vozniki so zelo pogosto udeleženi v prometne nesreče na Hrvaškem. Lani jih je med sezono umrlo šest, poškodovanih pa je bilo 180.

"Peljete se na dopust, ne pa na poslovni sestanek!"

Niso krive ceste

Hrvoje Pećnik, vodja projekta EuroRAP za Hrvaško in visoki član Hrvatskega autokluba, pravi, da je infrastruktura v glavnem dobra, zato je treba vzroke slabe varnosti iskati pri voznikih. Glavna vzroka nesreč sta po njegovem mnenju nezbranost in kršenje pravil.

Utrujeni za volanom

Voznikom, ki prihajajo na dopust na Hrvaško po cesti, Pećnik svetuje, naj se pred potovanjem dobro odpočijejo, med potjo pa se ustavljajo v rednih presledkih. S seboj naj imajo dovolj tekočine, če se znajdejo v zastoju. "In predvsem ne hitite, saj ne greste na poslovni sestanek."

Izgubljeni in nevarni

Slovenski vozniki so po Pećnikovem mnenju dokaj disciplinirani in nanje ne leti veliko pripomb, saj dobro poznajo hrvaške ceste. Večja težava so dezorientirani tujci, ki s počasno vožnjo mimo usmerjevalnih tabel velikokrat neupravičeno ovirajo promet.

Sindrom bivše Juge

Tujce iz zahodnih držav na hrvaških cestah najbolj preseneti, da domačini, a tudi vozniki iz drugih držav nekdanje Jugoslavije, ne spoštujejo pravil, predvsem omejitev hitrosti. Kršenje pa ni priporočljivo, saj po cestah poleti še pogosteje krožijo neoznačena policijska vozila (cobre).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.