Avto
102 ogledov

Hrvaško lupljenje turistov na račun varnosti

hrvaska avtocesta Matija Topolovec/PIXSELL
Slovence, ki se v poletnih mesecih z avtomobili množično odpravljajo na dopust na Hrvaško, tam čakajo ene najdražjih avtocest v Evropi, medtem ko bodo regionalne ceste zaradi tega letos še nevarnejše, saj bo na njih vozilo še več nevarnih tujcev.

Na sosednjem Hrvaškem so z junijem precej popoprali že tako visoke cene svojih avtocest. 15-odstotni dvig cestnin je več kot le znaten, odgovorni pa niti ne skrivajo, da je podražitev uperjena predvsem proti tujim turistom, ki bodo tako odslej v mlahavo malho za poplačilo kreditov plačevali še več, medtem ko bodo domačini v primerjavi z njimi deležni kar 25-odstotnega popusta.

Hrvaška vlada se je namreč odločila, da elektronskega cestninjenja ENC podražitev ne bo doletela in cene ostajajo enake, prav tako pa pri nakupu kredita za ENC cestninjenje še naprej velja popust -10 odstotkov. Na drugi strani bo Slovenca sedaj pot v eno smer med Zagrebom in Splitom stala že 24 namesto dosedanjih 21 evrov.

Tudi Slovenci do 25-odstotnega popusta, a ...

Zaradi takšnih cen je jasno, zakaj so hrvaške avtoceste tri četrt leta, ko turistov ni, še najbolj podobne avtocestam za duhove. Da bi spodbudili domače voznike k njihovi pogostejši uporabi, trenutno poteka akcija, po kateri je mogoče ENC kartico dobiti praktično zastonj, je pa potrebno nanjo naložiti najmanj 500 kun (66 evrov) dobroimetja, toliko denarja pa tujci praviloma med dopustom vseeno ne porabijo.

Predvsem tistim Slovencem, ki pogosteje uporabljajo hrvaške avtoceste, se nakup ENC kartice torej vseeno izplača, saj dobroimetje ne zapade, čeprav so nameravali sosedje tudi to omejiti na le nekaj mesecev in s tem preprečiti nakup tujcem. Potem pa so se ustrašili Evropske unije.

Do kartice le še na postajah

V družbi Hrvaške avtoceste (HAC), največjem izmed dveh koncesionarjev za avtoceste, so minule dni na presenečenje tudi domače javnosti sporočili, da ENC kartic odslej ne bo več mogoče dobiti v običajnih prodajalnah in trafikah temveč izključno le še na cestninskih postajah. Izgovarjajo se, da bodo tako imeli boljši pregled nad svojimi uporabniki.

Komentarjev 8
  • macko 13:43 21.julij 2015.

    drži, Španija in Francija najdražji, je pa kvaliteta cest svetlobna leta od balkanskih, vključno z našimi..najvenejš cestnine so ? na letalu..

  • Leon Dobnik 11:38 22.junij 2012.

    Pa kdo vas sili it južno od Kolpe na morje? Še bolj pa kdo vas sili se peljat po avtocesti?

  • 1111 10:58 22.junij 2012.

    ...jokate in jokate...a je pr nas kej cenej???? ...pravkar je na izhodu iz SLO v HR na Dragonji kar poštena kolona...torej????