Akumulatorji polni v nekaj sekundah

Foto: Žurnal24 Z uporabo litij-železo-fosfata v akumulatorjih se ioni litija premikajo veliko h
Ena od težav v avtomobilski industriji je dolgotrajen proces polnjenja akumulatorja. Raziskovalci s Tehnološkega inštituta (MIT) v Massachusettsu imajo rešitev.
Oglej si celoten članek

Ekipa pod vodstvom profesorja Gerbranda Cederja je uspela narediti akumulator, ki ga je mogoče napolniti v zgolj nekaj sekundah. Moderni Li-Ion akumulatorji imajo veliko energetsko gostoto, vendar pa je proces polnjenja počasen, kar je posledica počasnih ionov v akumulatorju. Pred petimi leti je profesor Ceder s pomočjo računalniške simulacije odkril, da se ioni litija lahko premikajo veliko hitreje, če se v akumulatorjih uporabi material litij-železo-fosfat.

Z uporabo omenjenega materiala in modificiranjem njegove površine lahko ioni litija potujejo hitreje, s tem pa je akumulator veliko hitreje napolnjen. Z uporabo nove tehnologije in obdelavo površine materiala so izdelali akumulator, ki se je sposoben napolniti ali izprazniti v 20 sekundah, poleg tega pa je življenjska doba akumulatorja daljša. Po besedah profesorja Cederja bomo tovrstne baterije na tržišču videli čez dve do tri leta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.