Avto
57 ogledov

Akumulatorji polni v nekaj sekundah

Z uporabo litij-železo-fosfata v akumulatorjih se ioni litija premikajo veliko h Žurnal24 main
Ena od težav v avtomobilski industriji je dolgotrajen proces polnjenja akumulatorja. Raziskovalci s Tehnološkega inštituta (MIT) v Massachusettsu imajo rešitev.

Ekipa pod vodstvom profesorja Gerbranda Cederja je uspela narediti akumulator, ki ga je mogoče napolniti v zgolj nekaj sekundah. Moderni Li-Ion akumulatorji imajo veliko energetsko gostoto, vendar pa je proces polnjenja počasen, kar je posledica počasnih ionov v akumulatorju. Pred petimi leti je profesor Ceder s pomočjo računalniške simulacije odkril, da se ioni litija lahko premikajo veliko hitreje, če se v akumulatorjih uporabi material litij-železo-fosfat.

Z uporabo omenjenega materiala in modificiranjem njegove površine lahko ioni litija potujejo hitreje, s tem pa je akumulator veliko hitreje napolnjen. Z uporabo nove tehnologije in obdelavo površine materiala so izdelali akumulator, ki se je sposoben napolniti ali izprazniti v 20 sekundah, poleg tega pa je življenjska doba akumulatorja daljša. Po besedah profesorja Cederja bomo tovrstne baterije na tržišču videli čez dve do tri leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.